LAS ontvangt Vlaamse schrijver Tom Lanoye in Boekenweek

SNEEK - Schrijver Tom Lanoye komt woensdag 27 maart - in de Boekenweek - op uitnodiging van de Stichting Literaire Activiteiten Sneek (LAS) voor een lezing naar de Bibliotheek aan de Wijde Noorderhorne in Sneek.

,,Een slagerszoon met een brilletje”, aldus kenmerkt Tom Lanoye zichzelf in de gelijknamige deels autobiografische verhalenbundel uit 1985. Lanoye is romancier, dichter, columnist, scenarist met een enorme literaire staat van dienst. Vanaf zijn eerste poëziebundel in 1982 overspoelt hij ons met een eindeloze reeks van gedichten, toneelstukken, essays, satirische teksten en romans. Zij gaan vergezeld van een minstens zo imposante rij toneel- en literatuurprijzen. Met in 2013 de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre.

In Nederland geniet Tom Lanoye vooral bekendheid sinds het Boekenweekgeschenk van 2012, Heldere hemel. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd voorval in de nadagen van de Koude Oorlog: een onbemand Sovjet-Russisch gevechtsvliegtuig stort neer in een Belgisch gehucht. Een voetnoot in de wereldpolitiek, een noodlottig drama voor een familie.

Veel waardering oogstte Lanoye ook voor zijn roman Sprakeloos (2009), die handelt over de dood van zijn moeder - een amateuractrice die, na een beroerte, haar spraak verliest. Begin 2016 bundelt en bewerkt Lanoye zijn meest spraakmakende speeches en polemieken in de bundel Revue Lanoye. “Polemieken zoals ze bedoeld zijn. Scherp, snijdend en precies,” aldus De Groene Amsterdammer. De tot nu toe laatste roman van Lanoye is Zuivering (2017). “Een hard en heftig boek voor harde en heftige tijden”, aldus de achterflap. In 2018 verscheen Lanoye 60, Groepsportret met brilletje, een feestboek ter ere van zijn zestigste verjaardag.

Behalve een divers schrijver is Lanoye ook een theaterpersoon. Zijn theaterwerk bestaat uit meer dan twee dozijn toneelstukken, met titels als Ten Oorlog (1997), Mamma Medea (2001), De Russen! (2011).

Tom Lanoye woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Hij komt vaak op radio en televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland.

Reserveren kan via www.stichtinglas.nl, bij Boekhandel Van der Velde of de Bibliotheek Sneek. Kaarten zijn ook, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar aan de zaal. Donateurs ontvangen korting op de toegangsprijs.