Leerlingen Bogerman presenteren ontwerpen herdenkingsmonument

LEEUWARDEN -Leerlingen van CSG Bogerman uit Sneek presenteerden gisteren hun voorlopige ontwerpen voor een nieuw herdenkingsmonument in Terherne. Ruim 60 mensen kwamen hiervoor bijeen in de Commissiezaal van het Provinciehuis in Leeuwarden.

De opdracht komt voort uit de Friese geschiedenis. Op 11 november 1944 leidde een Duits bombardement op de sluis van Terherne tot 3 doden onder de lokale bevolking. Ook één Duitse soldaat kwam bij deze tragedie om het leven. Inmiddels ligt deze oorlogsdaad 75 jaar achter ons. Het oude complex en de sluis doen tegenwoordig dienst als schiphuis van het provinciale Statenjacht, de Friso.

Tijdens recente werkzaamheden zijn de ruïnes van het gebombardeerde sluiswachtershuisje blootgelegd. Provinsje Fryslan wil de plek nu prominenter in beeld te brengen en een waardig gedenkteken maken.

Op dinsdag 29 januari 2019 beten de leerlingen het spits af onder begeleiding van FryskLab, het mobiele fabrication laboratory van Bibliotheekservice Fryslân. De beste ideeën van deze Challenge-dag werden uitgewerkt en doorontwikkeld met behulp van Bouwkundestudenten van ROC Friese Poort.

Gisteren toonden de leerlingen uit Sneek hun ontwerpen in het Provinciehuis, onder toeziend oog van een jury. De leerlingen maken bij hun concepten gebruik van de omgeving en zetten deze bovendien creatief naar hun hand. Zo gebruiken meerdere groepen bomen als gedenkteken voor de slachtoffers van het bombardement, terwijl leerlingen ook kiezen voor plaatsing van een grote koepel, gelardeerd met struiken of ander groen. Ook duurzaamheid en educatie komen naar voren. Zonnepanelen worden ingezet als energiebron voor led-verlichting en een spelconcept – bedoeld voor jonge kinderen – voegt een educatief tintje toe aan het monument.

Het winnende team, bestaande uit Jan-Stefan, Jasmine en Rosalie, kiest voor een mix van ideeën. Vier bonte vederesdoornen eren de slachtoffers en een glasplaat maakt het fundament van het oude sluiswachtershuis goed zichtbaar. Ook creëren deze jongeren aan de hand van een drieluik een illusie van het voormalige gebouwtje.

Remco Meijerink, voorzitter van het College van Bestuur van ROC Friese Poort en jurylid tijdens deze Challenge, toont zich enthousiast: ,,Alle leerlingen verdienen een prijs voor hun inzet en ideeën. De symboliek bij het winnende ontwerp sprong erg in het oog. Het gebruik van de vier bomen ter nagedachtenis aan de slachtoffers, de glasplaat om het fundament goed uit te lichten, aangevuld door het drieluik dat een illusie van het voormalige huisje creëerde; zeer indrukwekkend. De jongeren hebben laten zien dat ze niet alleen heel creatief zijn, maar ook in staat realiseerbare plannen te ontwerpen. De gedetailleerde bouwtekeningen en kostenberekeningen oogden professioneel. Het mooie aan dit project is bovendien: je koppelt nadenken over techniek aan geschiedenis en creativiteit. Dit past geheel binnen de visie van ROC Friese Poort: jonge mensen in aanraking brengen met techniek en vakonderwijs koppelen aan brede vorming.”

Gedeputeerde Sietske Poepjes, eveneens jurylid tijdens de Challenge, sluit zich aan bij de woorden van Meijerink. ,,De leerlingen hielden rekening met duurzaamheid en toonden respect voor het verleden. Ook presenteerden ze allen op professionele wijze. Zelfs volwassenen vinden spreken voor publiek nog spannend, maar de leerlingen deden dit geweldig! Ook de kostenberekeningen van hun concepten waren indrukwekkend”.

De bijgevoegde foto van Richard Tjalsma is rechtenvrij en gratis te gebruiken.