Blaaskwintet BlaasVaak in Lewinski

SNEEK Blaaskwintet BlaasVaak treedt zondagmiddag vanaf 16.00 uur op in Lewinski in Sneek.

BlaasVaak is in 2004 ontstaan uit een initiatief van enkele houtblazers uit het Fries Kamer Orkest die graag ook eens in kleinere bezetting wilden spelen. Sinds 2011 speelt het kwintet in de huidige samenstelling. 

Dit ensemble in de samenstelling van een klassiek blaaskwintet heeft een heel speciaal, eigen geluid. Deze kamermuziek, die zijn oorsprong vindt in de 18e eeuw, wordt gedragen door de warme, donkere tonen van de hoorn en de fagot. Deze tonen worden bij BlaasVaak geleverd door Jan Kuipers op fagot en Richard Kop op hoorn, zij vormen de basis en absoluut drijvende kracht en geven tegengas aan de andere instrumenten. De boterzachte tonen van de klarinet vormen eigenlijk de stabilisator en zijn onmisbaar voor de balans voor de doorzichtige composities.

Alrik Voolstra is de stabilisator op klarinet. De hobo en de fluit zijn veelal de kwinkeleerders van de 5 en voeren vaak de boventoon, waarbij de hobo met zijn rustige passionele houtklank de tegenpool is voor de vaak drukke passages van de fluit. De kwinkeleerders van de 5 zijn Herman Leusman op hobo en Anna Andela op fluit. De musici van BlaasVaak hebben allen een grote voorliefde voor de muziek die zij ten gehore brengen.