Ingezonden: dappere daad

Sneek - In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober schrok ik wakker van twee doffe klappen (geluid dat klonk als ingegooide autoramen). Ik deed het licht aan, keek door de jaloezieën en hoorde iemand zeggen 'fietsen'. Toen kon ik zien dat er twee jongemannen, 1 met achterlicht brandend, en 1 zonder (waarschijnlijk defect) achterlicht snel het hazepad kozen. Ik kleedde me snel aan, om de daders te achterhalen en tevens de schade op te nemen. Ik zag de drie daders nog op de hoek van de straat bij kruising Frittemaleane-De Eker (afslag naar plan Pasveer) staan onder een lantaarnpaal. Een vertelde in het groepje nog dat die zijn 'telefoon kwijt, verloren' was. Ik liep niet direct naar deze daders toe, maar ging eerst de schade bekijken. Het bleek de auto van mijn buurman te zijn, waarvan de voorraam en twee zijramen waren ingegooid. Ik heb eerst via de slaapkamer aan de straatzijde een telefoon geregeld om 112 te bellen. Toen gingen de daders er vandoor. Twee rechtdoor in de richting Scharnegoutum en die ene zonder werkend achterlicht richting plan Pasveer.

De Meldkamer Noord-Nederland vertelde dat eerst nog gezocht zou worden naar de daders. Enige tijd later arriveerden twee agenten op mountainbike vanuit de richting stad. Zij hebben alle gegevens van mijn buurman en een getuigenverklaring van mij opgenomen.

Die zondag rond 10.45 kwam ik er achter dat de zijraam van mijn voertuig ook aanzienlijk was beschadigd. De ruit was echter te sterk waardoor de steen is afgeketst. Maar diepe krassen en kleur van de straatklinker duidelijk zichtbaar. De wagen was net een week geleden nog met dezelfde zijde bij een schadehersteller geweest. Tevens ben ik die zondag bij Betten geweest om te vragen of zij de opnamen van hun bewakingscamera's zouden willen veiligstellen, zodat de politie daar gebruik van kan maken. Ik ging er namelijk vanuit dat de daders kort voor het gebeuren met hun fiets vanuit de stad wel herkenbaar in beeld te zien zijn. Ook kon mijn buurman zich nog herinneren dat de naam Timo genoemd werd.

Ik vraag dan ook op om getuigen die iets gezien hebben zich ook bij de politie te melden. Of ouders die hun kinderen herkennen die rond 4.20 (wintertijd) thuis arriveerden, hun kind zich te laten aangeven. Natuurlijk vraag ik ook aan de daders zich vrijwillig bij de politie te melden. Je staat toch herkenbaar op beelden. Tevens neem ik aan dat als je in een beschonken bui zulk dapper, baldadig gedrag ten uitvoer brengt, dat je dan zeker net zo dapper zult zijn om je vrijwillig te melden nu je weer nuchter bent.

Sneek, H.G. van der Wal