Markante Sneker breekt heup bij aanhouding door politie

SNEEK -  Jitse Jongsma uit Sneek heeft donderdagavond zijn heup gebroken bij een aanhouding vanwege wildplassen. Gevallen toen hij de benen nam, zegt de politie. Als een crimineel tegen de grond gewerkt, beweert zijn familie. Het incident speelde zich af op de Prins Hendrikkade in Sneek.

In een persbericht van de politie werd gezegd dat de 66-jarige Jongsma er, nadat hij op wildplassen was betrapt op de Prins Hendrikkade, vandoor ging. De zoon van de markante Sneker die vrijdag geopereerd is, zegt dat het iets anders is gegaan. Volgens hem was zijn vader rond de klok van acht uur op weg naar Pearl om een nieuwe bril op te halen die daar voor hem klaar lag. Geplaagd door plotselinge hoge nood op de Prins Hendrikkade leegde hij zijn blaas boven een put in een donkere inham bij een ijzeren hek. Daar werd hij aangesproken door een man op een fiets. Argwanend omdat hij veel geld op zak had én omdat hij zonder bril slecht ziet, zegt Jongsma de man aanvankelijk niet als politieman te hebben herkend. Hij wilde richting Vismarktplein waar het lichter is. De politieman wilde hier niets van weten. Jongsma werd tegengehouden en zegt als een crimineel tegen de grond te zijn gewerkt. Daarbij brak hij zijn heup.
Kreunend van pijn werd Jongsma in de boeien geslagen en kreeg het commando op te staan. Jongsma gaf aan dat dit niet lukte, omdat er iets mis was met zijn heup. Dit werd in de wind geslagen. Met twee inmiddels gearriveerde collega’s hees de politieman de aangehouden Sneker in een politiewagen waarmee hij naar het bureau werd gebracht. Na een uur pijn te hebben geleden op het bureau is uiteindelijk een ambulance ingeschakeld. De broeders van de ambulance constateerden meteen dat er waarschijnlijk een breuk was in zijn heup, wat in het ziekenhuis is bevestigd. Jongsma, die bekend staat als en sociaal en hulpvaardig persoon, is vrijdagochtend geopereerd en heeft een nieuwe heup gekregen. De politie is maandag gevraagd naar een reactie op deze kwestie. Die is tot nu toe achterwege gebleven.