Illustrator op bezoek basisscholen

SNEEK - De kinderen van de basisscholen Thomas van Aquino en De Súdwester kregen in de klas bezoek van illustrator en schrijver Sybren van Wayenburg. Omdat het kinderboekenweek is,kwam de auteur uit Pijnacker op bezoek in Sneek waar hij geboren en getogen is.

,,Vroeger heb ik zelf op de Thomas van Aquinoschool gezeten en het leek me erg leuk om te kijken hoe het daar nu gaat. Toen ik contact opnam bleek dat juf Ria,van wie ik les heb gehad in de eerste klas, nog steeds les geeft", zegt Sybren. Aan de Súdwester wordt les gegeven door juf Jessica, met wie Sybren op de middelbare school heeft gezeten. Toen zij hoorde dat Sybren naar Sneek kwam, organiseerde zij een bezoek aan twee klassen op haar school.

Muizen

In het prentenboek van Sybren heeft kleine muis Ytsje op een ochtend het schitterende plan om een lekker ontbijt op bed te maken samen met haar vader. Daarbij komen ze allerlei obstakels tegen en telkens vindt Ytsje een oplossing.In het boek staat de warme relatie in het gezin centraal en toch is Ytsje een zelfstandig muisje dat initiatief neemt. Het boek is een repeteerverhaal want iedere keer komt de zin ‘Als ik jou toch niet had!’ voorbij.

Leuke vragen

De kinderen waren erg enthousiast. Ze stelden ‘leuke vragen als: ‘heb je het zelf getekend?’, ‘heb je de letters ook getekend?’ en ‘Wij hebben een cavia’. Kinderen houden zich niet aan de gespreksregels die volwassen kennen en dat geeft vaak leuke situaties. Sybren kan die denkwijze prima volgen: sommige kinderen hebben muizen als huisdier, anderen hebben cavia’s. ‘De manier waarop je soms van je stuk gebracht wordt door kinderen is fantastisch!’ vindt Sybren. De kinderen keken iedere keer weer uit naar de zin ‘Als ik jou toch niet had!’ en vonden het leuk om hem mee op te zeggen. Het prentenboek ‘Als ik jou toch niet had!’ kost € 12,95. Het is verkrijgbaar bij van der Velde in Sneek, het Boekhuis in Bolsward en Workum en via de website. ISBN 9789082001112 – www.ytsje.nl