Clubmatch kynologenclub Sneek

Sneek - De kynologenclub Sneek en omstreken houdt morgen weer haar jaarlijkse clubmatch. De organisatie hoopt ook dit jaar weer ruim honderd honden met hun eigenaren en/of fans te begroeten. Een viertal gerenommeerde keurmeesters zullen eerst een voorselectie per ras starten, van jeugdig tot veteraan, van gewoon volwassen tot kampioen.

Alles komt tegen elkaar in het strijdperk. Na deze selecties komen de verschillende rassen tegen elkaar uit de tien rasgroepen. Deze beste tien nemen het dan uiteindelijk op tegen elkaar in de verkiezing tot Best in Show. Om 10 uur starten de keuringen en zo tegen 3 uur middags zullen de eindkeuringen van start gaan. Tussendoor kan het publiek genieten van verkiezingen tot beste baby en ook de beste vetereraan vertederd vaak menig hart. Een klasse apart is natuurlijk de kind/hondshow.

In de schijnwerpers staan dit jaar de Shelties. Deze Shetland sheepdog die in 1929 voor het eerst naar Nederland kwam is na 80 jaar niet meer weg te denken uit onze rashondenpopulatie. Gefokt door de Shetlandse boeren die al snel wisten dat op hun afgelegen eilanden met barre weersomstandigheden klein en compact beter standhield. Door de leefomstandigheden en het feit dat deze waker en hoeder dit soms ook op de onbewoonde eilanden in zijn eentje moest aankunnen werd het kleine ras gefokt met een groot karakter. Opmerkelijk is dat deze oorsprong niet heeft geleid tot een afstandelijke gereserveerde hond, integendeel vooral voor zijn eigen mensen is de Sheltie een aanhankelijk, gevoelig, intelligent en werkwillig maatje. Die werkwilligheid komt vaak vooral goed tot uiting in sport en spel, dat ze het liefst de hele dag met en voor hun baasje doen.

Traditiegetrouw bied de Veemarkthal in Sneek tijdens deze hondenshow weer onderdak aan de Regionale kampioenschappen hondentrimmen. Waar in de showringen honden vergezeld door hun eigenaren hun beste beentje voorzetten om te laten zien dat zij fysiek en mentaal de mooiste zijn. In de wedstrijdring bij de trimmers kunt u zien hoe er zowel voor rashonden als kruisingen de meest complimenteuze modellen gecreëerd worden. Deelnemers uit het hele land gaan hierbij voor de verkiezing van de beste Trimmer Overall, daarnaast is er onder de Friese deelnemers ook elk jaar weer de strijd om de eretitel Fries kampioen. Voor beginnende trimmers is er de mogelijkheid om in workshopvorm hun vakkennis te vergroten.