(S)Cool on Wheels op de Súdwester

Sneek - De leerlingen van de groepen 8 van SBO de Súdwester deden onlangs mee aan  een clinic (S)Cool on Wheels.  (S)cool on Wheels maakt leerlingen bekend en vertrouwd met de gehandicaptensport. Het omgaan met mensen met een handicap roept bij leerlingen in het basisonderwijs regelmatig gevoelens van onwennigheid en onwetendheid op.

Docenten  Martin Bergsma en Bernard Wout vertelden op de Súdwester hoe zij in een rolstoel terechtkwamen  en waarom het voor hen belangrijk is om te sporten. De kinderen kregen volop de kans om vragen te stellen om zich te kunnen voorstellen hoe het is om met een lichamelijke beperking te moeten leven. Tijdens deze theorieles werden er ook korte filmpjes getoond van kinderen die ondanks hun beperking toch een sport kunnen beoefenen.

Hierna ging het richting het gymlokaal. Daar stonden 15 sportrolstoelen klaar. Na een poosje oefenen in het manoeuvreren en snelheid maken met de rolstoel, werden er teams gemaakt voor een wedstrijdje rolstoelbasketbal.  Het ging er fanatiek aan toe. Er werd regelmatig gescoord en steeds zag je vrolijke en enthousiaste gezichten. Spierpijn in armen en schouders zal vast een gevolg zijn van deze clinic. Maar wat zeker blijft hangen is en het plezier en de waardering voor het sporten in een rolstoel.

Het project (S)Cool on Wheels is een initiatief van Fonds Gehandicaptensport. Eind april dit jaar hebben de kinderen van de Súdwester ruim  3400 euro opgebracht met een sponsorloop ten bate van Fonds Gehandicaptensport.

Het is het jaar van het aangepast sporten in Friesland. In dat kader organiseert Sport Fryslân elke maand verschillende activiteiten voor mensen met een handicap