Landelijke finale oppervlakteredding in Balk

Balk - In de haven van Balk is zaterdag de landelijke finale oppervlakteredding van de brandweer gehouden. De blusploeg uit Oude Tonge werd de allereerste Nederlands kampioen oppervlakteredding brandweer. Het team uit Wolvega werd tweede. De blusploeg uit Heeg eindigde op een zesde plek.

In totaal hadden acht teams zich geplaatst voor deze finale. Naast Oude Tonge, Wolvega en Heeg waren dat blusploegen uit Abcoude, Vinkeveen, Opheusden, Brielle en Barendrecht. Bij één van de scenario's, waarbij teams in actie moesten, was een automobilist in het water beland nadat hij met zijn auto op grote snelheid in een bocht rechtdoor was gereden. Daar klapte hij op een praam waarin een visser zat. De visser sloeg overboord, de man bleef met de auto op de praam hangen. De bestuurder kon er zelf niet uit komen, hij had een gebroken been. Een zeiler in de buurt schrok zo van het ongeluk dat hij bij het snel laten zakken van het zeil met z'n arm in een blok (katrol) vast kwam te zitten. Hij moest met een grote ' blikschaar' worden bevrijd. De opdracht was om iedereen 'te redden' volgens de procedure. In Friesland zijn tien teams die getraind zijn in het redden van mensen op het wateroppervlakte. Het gaat om de brandweerteams van Harlingen, Burgum, Grou, Wolvega, Heeg, Koudum, Jubbega, Balk, Lemmer en Langweer. Voor deze brandweerteams is gekozen omdat de gebieden waarin zijn werken erg waterrijk zijn. Ze krijgen zowel in de winter- als zomerperiode te maken met mensen die op en in het water in nood komen. Elk team bestaat uit acht reguliere brandweermensen, die opgeleid en getraind zijn in deze specifieke taak. De brandweer heeft met de opgeleide brandweerlieden de mogelijkheid om naast de twee Friese duikteams ook oppervlaktereddingsteams in te zetten als een persoon in het water is geraakt. Deze oppervlaktereddingsteams zijn vanuit de eigen omgeving snel inzetbaar, waardoor tijdwinst wordt behaald in het redden van het slachtoffer. Het oppervlaktereddingsteam heeft de mogelijkheid om iemand op 200 meter afstand van de waterkant te redden. Reguliere brandweerteams hebben veelal een reikwijdte van zo’n 15 meter van de kant. Brandweerduikers komen vooral tot hun recht als iemand onder water is geraakt. Door de drie brandweeronderdelen direct in te zetten na een melding van iemand die te water is geraakt, is de kans groter dat een drenkeling wordt gered, zo is de gedachte.

De uitslag:

1.Oude Tonge; 2.Wolvega; 3. Vinkeveen; 4. Opheusden; 5. Abcoude; 6. Heeg; 7. Barendrecht; 8. Brielle. De foto's zijn gemaakt door Jikkie Cats.