Kroaten en Colombianen op de koffie bij senioren dankzij Harichster initiatiefnemer

HARICH - In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen organiseren Friese studenten een middag in Heymanscentrum te Groningen. ,,Tijdens deze middag kunnen buitenlandse studenten, die de cursus Nederlands volgen, de taal leren door met senioren te praten en typisch oude bordspellen te spelen”, aldus Jilles Postma, één van de vier initiatiefnemers, afkomstig uit Harich.

In de VS is iets soortgelijks eerder met succes via internet gedaan. Zuid-Amerikaanse studenten voerden gesprekken via Skype met eenzame ouderen om zo beter Engels te leren. Deze gezellige middag vindt plaats op 20 juni.

Het mes snijdt aan twee kanten

Eenzaamheid onder senioren is een groeiend probleem in Nederland. Ruim 200.000 ouderen krijgen hooguit één keer in de maand visite. De initiatiefnemers willen met deze actie laten zien dat er, naast de bestaande dagactiviteiten, ook andere manieren zijn waarop de vereenzaming van ouderen tegen kan worden gegaan. Daarnaast kunnen ze met hun kennis bijdragen aan de ontwikkeling van jonge mensen. Studenten uit het buitenland, die aan de Rijksuniversiteit Groningen een cursus Nederlands volgen, krijgen de mogelijkheid om met senioren in Heymanscentrum spellen te spelen en te praten. Zo leren zij over de Nederlandse cultuur en tegelijkertijd de taal beter te beheersen.