Veel burendagplannen in Súdwest-Fryslân

SNEEK - In aanloop naar Burendag op zaterdag 27 september ontvingen het Oranje Fonds en Douwe Egberts al van 4062 buurten aanmeldingen voor bijzondere initiatieven voor hun eigen buurt. 305 daarvan komen uit Friesland . Buren in de gemeente Súdwest-Fryslân staken het vaakst de koppen bij elkaar voor een plan. Daar kwamen tot nu toe 54 aanmeldingen vandaan. Samen organiseren zij mét, ín en vóór de eigen buurt een mooie activiteit. 

Op Burendag ontstaan zo de mooiste dingen. Zo organiseren buren in Heerenveen een wedstrijd paling roken en maken buren op Schiermonnikoog samen nestkastjes om vogels ook een plekje in de buurt te geven.  In Friesland is het bouwen van nieuwe faciliteiten in de buurt zoals speeltuintjes en buurtbankjes de favoriete Burendagactiviteit. Ook worden er veel spelletjesdagen en creatieve workshops georganiseerd. 

Het Oranje Fonds en Douwe Egberts organiseren dit jaar op zaterdag 27 september voor de 9e keer Burendag. Het thema is: Koppen bij elkaar. Buren geven in groten getale gehoor aan deze oproep. Zij meldden al 4.018 Burendagplannen aan op de website. In 95% van alle Nederlandse gemeenten doen buurten mee aan Burendag, een record. 

Douwe Egberts nodigt buren uit om, onder het genot van een heerlijke kop koffie, contact te leggen met hun buren en initiatieven te bedenken en uit te voeren die hun buurt nog leuker maken. Meer betrokkenheid en fijn samenleven begint namelijk in de eigen buurt. Het Oranje Fonds steunt daarom sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Tijdens Burendag ontstaan de mooiste dingen en creëren buren sterkere netwerken. Daar ondernemen ze vaker iets mee en kunnen ze altijd op terugvallen.