TV-programma rond Ganzen Steile bank

OUDEMIRDUM Ganzen slapen langs Gaasterlands IJsselmeerkust. Dat is de titel van het item in TV-programma Binnenste Buiten maandag 28 januari

Het televisieprogramma op NPO 2 met opnames die gemaakt zijn onder andere bij de Steile Bank bij Oudemirdum begint om 18.45 uur.

In deze aflevering van Binnenste buiten wordt aandacht besteed aan de winterganzen die Zuidwest Fryslân bezoeken. Opnamen zijn vanaf ’s morgens heel vroeg gemaakt bij de grote slaapplaats op de Steile Bank bij Oudemirdum en bij de landerijen in de omgeving waar de ganzen vervolgens gaan foerageren. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk veel meer soorten vogels te zien. Ook wordt een bezoek gebracht aan het Oudemirdumer klif omdat het een bijzonder stukje van Gaasterland is met een uniek landschap en bijzonder kijkpunt met zicht op het open IJsselmeer richting Enkhuizen. Ook daar zijn ook nog wel wat vogels te spotten.

Voor het programma bezocht presentatrice Camilla Dreef samen met Marten Wesselius een ganzenslaapplaats in het IJsselmeer. De in Ruigahuizen wonende Wesselius, Wetlandwacht Vogelbescherming Nederland, is kenner van het gebied. Hij weet precies waar de ganzen slapen. Ganzen zoeken elkaar vaak op, om in grote groepen bijeen te slapen. Bij het opkomen van het licht vliegen ze dan uit om elders te zoeken naar voedsel.