Haebeltsje op zoek naar het verleden

Aan gespreksstof geen gebrek tijdens de aanstaande verjaardag van ’frou Haebeltsje de Jong fanne Stienklip’. Immers haar roemruchte volksstraat werd eind november op een vroege ochtend nog compleet afgezet voor massaal uitgerukte hulpdiensten vanwege een door een onbekende stof onwel geraakte buurman.

En op nieuwjaarsdag daalden zakken vol met euro’s neer ’op ’e klip’ dankzij de BuurtTon van de Postcode Loterij. ,,Ut waren de andere nummers, ferderop in ’e straat hur”, schiet Yede van Dijk met een vette knipoog in zijn damesrol. ,,Dêr stane de nije tillevysies en de auto’s. Ik gun ut se fan harte je...”

Voor de achttiende keer kruipt de geroutineerde toneelspeler van Teater Snits gretig in de huid van de Steenklip-bewoonster met die bij veel, vooral oudere, Snekers bekende zangerige stem.

Vlak na het openluchtspektakel Beltsjeblom en Poddekrûd in 2000 kwam hij met het idee van een bonte avond op de proppen om te proberen wat geld te verdienen. Want Teater Snits was door de productie op en bij De Kolk op zwart zaad geraakt.

Het plan om het toneelgezelschap uit de rode cijfers te helpen, slaagde wonderwel.

Achttiende voorstelling

Via partycentrum Van der Wal, later de Walrus en het WOK-restaurant maakt de zich in het Snekers uitdrukkende frou De Jong met meer dan 100 andere vrijwilligers op voor de achttiende voorstelling op rij, de zesde in Theater Sneek. Hét grote podium van Súdwest-Fryslân waar de Bonte Sneeker Avond natuurlijk thuishoort...

Zeven voorstellingen onder de bezielende leiding van de net als iedereen onbezoldigde regisseuse Wiesje Jansma lokten vorig jaar een kleine 4000 bezoekers richting Westersingel. ,,Daarmee zijn we de grootste productie, al hijgt MUZT ons wel in de nek”, glimt Van Dijk. 76 is ie inmiddels. Geen grammetje vet. ,,Ik mut der wel wat omdenke...” Maar bij Modehuis Jari konden ze gerust bij dezelfde maat zoeken voor de nieuwe verjaardagsjurk.

De belevenissen van de door Van Dijk gespeelde frou De Jong vormen nog altijd de rode draad van de voorstelling. Naast de dagelijkse beslommeringen in de straat neemt hij/zij op humoritische wijze onder andere de lokale politiek in Sneek op de korrel, afgewisseld met zang, dans en muziek van de Utlopers en de Putkapel. Yede van Dijk schrijft zijn sketches zelf en met hulp van Matthie van der Linden, in de BSA frou Mollie die haar verjaardagskloffie weer bij de kringloop op de kop tikte. ,,En we vullen elkaar aan met ideeën die gaandeweg onststaan.”

Jong talent

De toneelploeg die dankbaar gebruik maakt van de moderne licht-, geluid- en beeldfaciliteiten in het Theater Sneek is sinds augustus twee keer per week op dinsdag en donderdagavond bezig met repeteren in het Convenant. ,,Mooi om te doën mar der komt noch feul meer bij te kieken”, weet Van Dijk. Omdat het aantal permenentjes in de zaal zeker niet daalt, probeert Teater Snits waar mogelijk te verjongen. ,,Wij willen jong talent graag een podium geven. Dit jaar hebben we weer een talentvolle jonge zangeres met een hele leuke performance. Daarnaast brengt ATC acrobatiek naar het podium.”

 

De BSA-hoofdrolspelers Yede van Dijk, Matthie van der Linden, de na en ernstige ziekte teruggekeerde Gerard Hamersma en Gerrit de Roos gaan in de uitvoering van 2019 op zoek naar het verleden. Hoe en wat blijft uiteraard nog even geheim. Wel ligt een vervelende brief van een jurist Mollie nogal zwaar op de maag...

 

De première waarvoor het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Súdwest-Fryslân is uitgenodigd is vrijdag 1 februari vanaf 19.50 uur. De andere speeldata zijn: 2, 3 (matineevoorstelling vanaf 14.00 uur), 5, 6, 8 en 9 februari.