Nieuwe lichting zorgmedewerkers ontvangt diploma

SNEEK - Éen nieuwe lichting zorgmedewerkers van het opleidingstraject ’Op Stap’ van Patyna met veel vestigingen in Sneek en omgeving ontvangt dinsdag 22 januari in Workum zijn diploma.

Een jaar geleden ging een groep uitkeringsgerechtigden, statushouders en omscholers het avontuur aan: een opleiding tot zorgondersteuner met als doel meer handen aan het bed en meer aandacht voor de cliënt. Voor de studenten is nu het moment aangebroken dat ze hun diploma in ontvangst gaan nemen. Ze krijgen een vaste baan voor onbepaalde tijd bij zorgorganisatie Patyna.

De studenten hebben het opleidingstraject 'Op Stap' gevolgd, een samenwerking tussen Patyna, ROC Friese Poort en Pastiel. De deelnemers hadden een afstand tot de arbeidsmarkt of wilden een nieuwe stap in hun loopbaan zetten. Tijdens de speciale, interne opleiding werden ze begeleid door een ervaren werkbegeleider van Patyna. Via de meester-gezel methode hebben ze in de praktijk het vak geleerd.

Eén van de deelnemers, die haar diploma ontvangt, is Vivian. ,,Ik ben heel blij dat dit op mijn pad is gekomen. Nu kan ik weer iets opbouwen en me verder ontwikkelen." Haar werkbegeleider tijdens de opleiding was Kim. "Ik vond het erg leuk om Vivian te begeleiden en haar het vak te leren. Ze is erg leergierig en wil heel graag."

Het project 'Op Stap' is een initiatief om de toenemende krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Minister Hugo de Jong (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) benoemde Op Stap onlangs als voorbeeldproject voor heel Nederland. Ook was het project afgelopen jaar één van de koplopers van Zorgpact en daarmee een inspiratiebron voor andere innovatieve, regionale samenwerkingen.