Studenten Sneek bereiden zich voor op verduurzamen winkel

SNEEK - Twaalf studenten Handel en Ondernemerschap bezochten woensdag het Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort in Sneek. Daar deden ze inspiratie op voor een duurzaamheidsopdracht bij hun stagebedrijven met als kernvraag: hoe verduurzaam ik mijn winkel?

,,Welkom bij een eerste kennismaking met duurzaamheid”, zei Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam. ,,Dit thema speelt in alle sectoren, dus ook in de retailomgeving. De duurzame kennis die jullie vandaag opdoen, is van belang voor een naderende studieopdracht.”

Docent Dedmer Tuinstra leidde de duurzame inspiratiedag in met een workshop 3D-printing. ,,Deze techniek wint snel aan populariteit en is behulpzaam in onder andere de auto-industrie, luchtvaart en medische sector. Om een product te kunnen printen, is echter eerst een ontwerp nodig. Vandaag maken jullie een eigen model van een sleutelhanger in het computerprogramma Tinkercad.”

Door met de software vormen als kubussen en cilinders samen te voegen, ontstaat er een ontwerp van product. De 3D-printers in de Innovatiewerkplaats vertalen deze softwarecreaties vervolgens naar printbare artikelen.

In de retailsector – de toekomstige werkomgeving van de studenten – zijn veel verduurzamingsmaatregelen te nemen. Daarom presenteerde Durk Reitsma, docent Installatietechniek, ’s middags de duurzame ontwikkelingen in het Duurzaam Doen Huis. Daar leerden de studenten over het bestaan van infraroodverwarming, een klimaatgordijn en ledverlichting.

Peter Koning, docent Economie bij ROC Friese Poort-vestiging Sneek, vindt het bezoek aan Centrum Duurzaam van grote waarde voor zijn studenten. ,,Het is belangrijk dat we studenten van de studierichting Handel en Ondernemerschap laten kennismaken met duurzaamheid. Ze kunnen dit thema bovendien praktisch toepassen in hun stageomgeving. Ze hebben enige tijd geleden al praktijkervaringen opgedaan bij bedrijven. Binnenkort keren ze daar terug en dienen ze de duurzaamheid van hun stagewerkgever in kaart te brengen. Bovendien moeten de studenten met een verbeteringsadvies komen.”

Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. Zij werken hier met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Op deze locatie stelt Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort haar kennis ter beschikking aan de regio. Bovendien leidt zij de duurzame vakmensen van de toekomst op en draagt daarmee bij aan de Friese economie.