Rechtbank: geen nader onderzoek in moord op Hans Boschma

Joure - De behandeling van de rechtszaak tegen de 53-jarige Jouster die ervan wordt verdacht dat hij accountant Hans Boschma uit Heeg (56) om het leven heeft gebracht, staat nog steeds gepland op donderdag 7 februari. Woensdag tijdens een zogeheten pro forma-behandeling van de zaak wees de Leeuwarder rechtbank een verzoek tot nader onderzoek van advocate Eva Bakx af.

 

Bakx, de nieuwe advocate van de Jouster, deed een verzoek tot nader psychiatrisch onderzoek van haar cliënt. De Jouster beweert dat hij als gevolg van een traumatische ervaring uit zijn jeugd -hij zou bijna zijn gestikt in een stukje frikadel- getriggerd werd toen hij werd aangevallen door het slachtoffer. Toen Boschma een arm om zijn hals legde en probeerde een touw om zijn nek te doen, zou de Jouster in paniek zijn geraakt.

 

De ervaring dat hij dreigde te stikken maakte dat de Jouster volgens zijn nieuwe advocate ‘stervensbang’ werd en in een soort overlevingsdrang in een dodelijke worsteling met het slachtoffer verzeild is geraakt. ‘Heel bijzonder’ vond officier van justitie Eelco Jepkema, omdat de Jouster al door een psychiater en een psycholoog is onderzocht en toen nooit van de traumatische ervaring uit zijn jeugd heeft gerept.

 

Lees het hele verslag op de Jouster Courant.