Menhir sterkste in Friese derby

Sneek - De basketballers van ESBC Menhir ontvingen vrijdagavond de Green Lions uit Harlingen. In deze ontmoeting tussen de enige Friese teams in de eerste klasse hielden de Snekers de punten in eigen huis: 69-58.

Menhir had de uitwedstrijd in Harlingen nipt verloren en was dus gebrand op een overwinning tegen de hoger geklasseerde Lions. Coach Arnold van der Meulen kon beschikken over maar liefst elf spelers, een ongekende luxe dit seizoen. De lang geblesseerden Ali Carti en Sven Nowee waren weer van de partij en ook Henk Postma maakte zijn opwachting.
Menhir startte slordig en met veel balverlies. Ook vanaf de vrije worplijn wilde de bal er niet in. De Harlingers waren veel scherper en profiteerden optimaal. Ze liepen dan ook uit naar 10-18 na tien minuten. In het tweede kwart liep de achterstand van de Snekers eerst verder op. Maar de thuisploeg rechtte de rug en kwam puntje voor puntje dichterbij, met name dankzij Chas Hall en Ali Carti. Bij rust had Menhir nog maar 3 punten goed te maken (26-29).
In het derde kwart kwam Menhir voor het eerst op voorsprong bij 45-42, maar de ploeg kon deze niet vasthouden. Zodoende moest de thuisploeg in het slotkwart weer in de achtervolging. Dat deed de ploeg met verve. Nu waren het Mats Haven en Sven Nowee die aanvallend de kar trokken, terwijl Jeroen Zantingh enkele cruciale verdedigende acties in huis had. Menhir dubbelde de Harlingers in deze fase. De ploegen staan in de competitie nu ook op gelijke hoogte in de middenmoot.