'Ontelbaar veel hou ik van jou'

Sneek - Inge Altenburg uit Sneek heeft begin dit jaar het boek 'Ontelbaar veel hou ik van jou' uitgebracht. Het boek vertelt haar verhaal over haar zoon Floris met complex autisme en de weg die ze samen hebben afgelegd om een plekje voor hem te vinden in onze maatschappij.

Het is een boek dat raakt en waarin je mee kunt voelen wat autisme betekent voor de autistische persoon zelf en de mensen om hem of haar heen. ,,De lezer gaat mee op reis", zegt Inge. ,,Ik hoop met mijn boek te bereiken dat mensen zich in het verhaal kunnen herkennen en dat er meer begrip ontstaat voor mensen met autisme en hun familie. Uiteindelijk zou het prachtig zijn als er door toenemend begrip een warm netwerk ontstaat rond de persoon met autisme en zijn of haar gezin en deze gezinnen minder in een isolement terecht komen. Dit zou de kwaliteit van leven van mensen met autisme en de mensen om hen heen enorm kunnen verbeteren."
Als je een kindje krijgt hoop je als ouder dat het zal opgroeien tot een zelfstandig en gelukkig mens en dat het als volwassene zijn of haar plekje zal vinden in de maatschappij, aldus Inge. ,,Ouders van kinderen met autisme hebben dezelfde wensen voor hun kind. Toch is dat voor hen niet zo vanzelfsprekend. Mensen met autisme kunnen zich moeilijk verplaatsen in de gevoelens en gedachten van de ander waardoor de wederkerigheid in het contact vaak ontbreekt. Ook hebben zij moeite met plannen en organiseren en met het verwerken met informatie. Informatie komt als losse puzzelstukjes binnen en het verbinden van deze stukjes informatie tot een begrijpelijk geheel of deze kunnen plaatsen in een bepaalde context is erg moeilijk voor mensen met autisme. Hierdoor is de wereld voor deze mensen maar moeilijk te doorgronden. Zij zoeken veiligheid in vaste routines en structuren die zij hebben ontdekt en laten vaak weerstand zien tegen veranderingen."
Autisme, zo legt de Sneekse uit in haar boek, werkt diep door in alle ontwikkelgebieden van de autistische mens en heeft grote impact op zijn of haar leven en dat van het gezin waarin hij of zij leeft. ,,Vaak is het één grote zoektocht om een plek te vinden voor deze kinderen op school en in de maatschappij. Er zijn nog te weinig plekken waar zij zich in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen en waar zij hun talenten kunnen laten ontplooien. Mensen met autisme hebben tijd nodig. En in onze drukke, communicatieve prestatiemaatschappij kunnen deze mensen en hun ouders zich maar moeilijk een weg banen. Mijn boek gaat over de hindernissen die wij als gezin hebben moeten nemen om uiteindelijk een plek te kunnen vinden voor onze zoon Floris. En over hoe Floris ons liet zien wat echt belangrijk is in het leven: tijd hebben voor elkaar, elkaar zien en oog hebben voor de kleine dingen die ons gelukkig maken. Om niet te oordelen en de dingen te laten zijn zoals ze zijn." Inge Altenburg laat weten dat ze in eerste instantie is gaan schrijven om zelf te verwerken wat er allemaal was gebeurd. ,,Later besloot ik er een boek over te maken en mijn verhaal te delen in de hoop dat anderen zich in het verhaal kunnen herkennen. Ik ben erg blij met het eindresultaat en geef het boek uit in eigen beheer." Op de website www.ingealtenburg.nl staat meer informatie over het boek. Ook is er een aantal pagina’s in te kijken. Het boek is te bestellen bij boekenbestellen.nl en te koop bij Bruna Sneek.