SKS-zeilwedstrijd Woudsend overwinningen op water én wal

WOUDSEND - Humor blijft ondanks een turbulent seizoen overeind in de SKS-skûtsjevloot. Op nieuwe stoelen bij nieuwe tafels in een grondig verbouwd MFC De Driuwpôlle in Woudsend stelde de wedstrijdcommissie het maandag fleurig vast bij de routebespreking op een vloer van beton: “Der komt noch pvc op de flier. It wurk is noch net dien”. Wie de vernieuwingsdrang doortrekt naar de zeilwedstrijd bespeurt dat ook daar sprake is van een massief fundament waarbij er iets ontbreekt: voor het eerst twaalf schepen aan de start door uitval van zowel Joure als Langweer. Er is veel stof om na te praten in de herfst, maar onbetwist is de oppermachtige rol van Douwe Jzn. Visser van Sneek geweest. Sterk als een vloer van beton.

  Ettelijke honderden mensen op vooral de dijk bij Yndyk kregen een spectaculaire zeilwedstrijd op hun netvlies. De strijd speelde zich vooral af bij de eerste bovenwindse boei in de zandloperroute op geringe afstand van het dolenthousiaste publiek. De Snekers rondden deze als eerste met d’Halve Maen, Leeuwarden, Heerenveen en plaatselijk favoriet Woudsend op de hielen. In het neergaand rak verdrong Sytze Brouwer van Heerenveen de Leeuwarders. De Grousters, met Douwe Azn. Visser, klommen van een achtste positie in het eerste rak verdienstelijk naar een zesde plaats. Bij de tweede hoge boeironding ontstond er een gribussituatie van jewelste. Een gedwongen uitwijkmanoeuvre werd de Grousters fataal. Met averij verlieten ze het wedstrijdveld. Na afloop zouden ze een protest tegen Jeroen Pietersma van Drachten winnen. Hierdoor mogen de Grousters voor de wedstrijd op Woudsend tot en met de slotdag rekening houden met een gemiddeld aantal punten op basis van hun prestaties. Voor Grou als leider van het voorlopig algemeen klassement, tot en met de wedstrijd op de Hegemer Mar, wordt dat de komende dagen dus nog een spannende rekenklus. Het verschil met Sneek als naaste concurrent is, na aftrek van de slechtste wedstrijd, nu slechts 4,6 punten. Mooie mix Sneu verliep de strijd voor de Lemsters die als enige kampten met een valse start. De Lemster schipper Albert Jzn. Visser presteerde een dag voor zijn verjaardag prima door in een enkele route aan te schuiven bij de middenmoot. Als zevende van de vloot van twaalf ging hij de tweede route in. Jeroen Pietersma van Drachten, elfde bij de eerste boeironding, kreeg de rekening gepresenteerd van risico’s die hij als ondernemende schipper nam. Na een uitermate protestabele situatie richting Grousters, die een aanvaring met man en macht probeerden te voorkomen, leek hij ook Stavoren klem te zetten. Auke de Groot van Stavoren verloor evenwel de protestzaak over een stuurboord-bakboordsituatie voor de jury, terwijl Jeroen Pietersma een doorprotest tegen Johannes Hzn. Meeter van Huizum verloor. De strijd werd hierdoor zowel op het water als op de wal beslecht met spreekwoordelijk een beetje veel mosterd na een copieuze maaltijd. Qua zeilspektakel zal niemand ontkennen dat het weer eens een heerlijk ouderwets evenement is geweest met een mooie mix van spanning, sensatie en zenuwen voor, tijdens én na de wedstrijd. Volgend jaar, en dat staat nu al vast, zal de routebespreking in Woudsend plaatsvinden op een vloer van pvc. Dan zal op steenworp afstand van De Driuwpôlle ook het 50-jarig bestaan worden gevierd van restaurant ’t Ponkje in de voormalige doopsgezinde kerk. Met deze vooruitzichten kunnen vernieuwingen veilig worden ingebed in een oude vertrouwde sfeer. Met een vleugje humor als mosterd bij de maaltijd. Het korte ‘moai’ van de wedstrijdcommissie over de officiële afmelding van Langweer zal dan mogelijk weer op het menu staan, maar pas na het schudden van de kaarten. (Tekst: Jelle Raap/Foto’s: Jan van der Werf)  
  1. Sneek, Douwe Jzn. Visser, 0,9 punt; 2. Woudsend, Teake Klaas van der Meulen, 2 punten; 3. d’Halve Maen, Drachten, Klaas Westerdijk, 3; 4. Earnewâld, Gerhard Pietersma, 4; 5. Grou, Douwe Azn. Visser, 5***; 6. Heerenveen, Sytze Brouwer, 6; 7. Akkrum, Pieter Ezn. Meeter, 7; 8. Lemmer, Albert Jzn. Visser, 8; 9. Huizum, Johannes Hzn. Meeter, 9; 10. Leeuwarden, Willem Uzn. Zwaga, 10; 11. Langweer, Jaap Lzn, Zwaga, 13 punten wegens officiële afmelding; 12. Drachten, Jeroen Pietersma (protest verloren), 13; 13. Stavoren, Auke de Groot, 13 (protest verloren) *** Doordat Grou wegens averij het veld moest verlaten, ontvangt deze het gemiddelde aantal punten van de overige wedstrijden. Dit gemiddelde zal de komende dagen voortdurend worden bijgesteld.
  Voorlopig algemeen klassement, met aftrek van de slechtste wedstrijd: 1. Grou, Douwe Azn. Visser, 19,1; 2. Sneek, Douwe Jzn. Visser, 23,7; 3. Heerenveen, Sytze Brouwer, 26; 4. Lemmer, Albert Jzn. Visser, 26,8; 5. Akkrum, Pieter Ezn. Meeter, 26,8; 6. Stavoren, Auke de Groot, 32; 7. Earnewâld, Gerhard Pietersma, 34; 8. Huizum, Johannes Hzn. Meeter, 34; 9. Drachten, d’Halve Maen, Klaas Westerdijk, 36; 10. Woudsend, Teake Klaas van der Meulen, 42; 11. Leeuwarden, Willem Uzn. Zwaga, 58; 12. Drachten, Jeroen Pietersma, 61; 13. Langweer, Jaap Lzn. Zwaga, 74 punten.