Onderzoek xtc-handel: politie doet met 150 man invallen

Sneek - SNEEK - Op tien adressen in Sneek is de politie dinsdagmiddag bezig met invallen in woningen en bedrijven voor ‘de klapdag’ van een grootschalig onderzoek naar xtc-handelaren uit de Waterpoortstad.

In totaal zoeken de autoriteiten met meer dan 150 man van politie, digitale recherche, FIOD en Defensie naar drugs, wapens en administratie van de verdachten. Ze krijgen daarbij hulp van drugshonden en geldhonden. Een van de invallen was bij een garagebedrijf aan de Zadelmakersstraat op bedrijventerrein De Hemmen. De autoriteiten zijn ook binnengevallen in bedrijven en woningen aan de Koperslagersstraat, de Edo Jongamastraat en de Boterbloemstraat.

Verdachten

De verdachten zijn twee mannen uit Sneek van 31 en 33 jaar, van wie de oudste wordt gezien als hoofdverdachte. Ze zijn beiden halverwege de middag opgepakt. Tegen het einde van de middag werd ook een derde verdachte aangehouden, een 32-jarige man uit de gemeente Súdwest-Fryslân. Volgens de politie hebben de mannen hun pillen jarenlang verkocht via het darkweb, het voor zoekmachines verborgen deel van het internet, en lieten ze zich uitbetalen in bitcoins. Ze leverden de xtc zowel nationaal als aan het buitenland. Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op zeven panden die op naam staan van de broer van de 33-jarige. De recherche en agenten van het basisteam in Sneek hebben anderhalf jaar onderzoek gedaan naar de xtc-handel vanuit Sneek.

Drugshandel en witwassen

De Snekers worden verdacht van grootschalige handel in amfetamine en hennep en witwassen. De politie verwacht in hetzelfde onderzoek nog meer aanhoudingen te doen.