Hayo Apotheker Officier in de Orde van Oranje Nassau

Bolsward - SNEEK Hayo Apotheker is vanmiddag bij zijn afscheid als burgemeester van Súdwest-Fryslân benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De koninklijke onderscheiding werd hem in het volle Theater Sneek opgespeld door  de Friese commissaris van de koning Arno Brok. Apotheker (67) was in totaal 36 jaar burgemeester. De laatste zeven jaar in Súdwest-Fryslân. Brok noemde zijn opvolger in Sneek en later Súdwest-Fryslân een sieraad voor de publieke zaak en de beste burgemeester van Nederland. Brok roemde de manier waarop Apotheker twintig jaar geleden als burgemeester van Leeuwarden de problematiek van zinloos geweld aan de orde stelde. Leeuwarder Meindert Tjoelker kwam in zijn eigen stad om het leven na een avond stappen. Voor burgemeester Apotheker was dit destijds aanleiding om via een stille tocht en een brede discussie het zinloos geweld aan de kaak te stellen. Lokaal en landelijk was er veel aandacht voor, met onder meer een aanscherping van horecaregels als gevolg.

Apotheker was de langstzittende burgemeester van Nederland. Hij diende in zeven gemeenten. Daarnaast vervulde hij een groot aantal nevenfuncties in onder meer het onderwijs, de woningbouw, de recreatiewereld en de sport.