’Tiny houses’ opgeleverd in Sneek

Sneek - De wijk Tinga heeft er een kleine buurtje bij. Gisteren werden 20 verplaatsbare woningen in de wijk Tinga in Sneek feestelijk opgeleverd. Er was veel belangstelling van nieuwe bewoners en omwonenden. Iedereen wilde graag even binnenkijken in de 'tiny houses'.

Met de plaatsing van deze woningen spelen corporatie Accolade en de gemeente Súdwest-Fryslân flexibel in op de vraag naar woningen voor kleine huishoudens. De woningen staan hier tien jaar en krijgen dan een nieuwe bestemming. Tien van de twintig woningen zijn voor statushouders. De andere tien voor regulier woningzoekenden.

De woningen zijn een concept van Heijmans en heten ONE. Het zijn de eerste ONE-woningen in Noord-Nederland. Op dit moment staat de teller op 135 bestelde en/of geleverde ONE-woningen in Nederland.

Bestuurder van Accolade, Jerica Hartholt, wethouder Wonen Stella van Gent en Wim Oudendorp algemeen directeur van Heijmans Drachten, benoemden dat zij trots zijn op dit project. Een eigentijds, duurzaam en innovatief antwoord op de marktvraag van deze tijd. Een primeur voor Noord-Nederland.

De nieuwe bewoners konden als eerste binnenkijken in de modelwoning. Geheel ingericht met spullen van kringloopwinkel Omrin. Zij waren enthousiast over hun nieuwe plek. Ook omwonenden en andere bezoekers maakten graag van de gelegenheid gebruik om de ONE-woning van binnen te bekijken. Bezoekers waren verrast over de mooie afwerking en de slimme indeling van de 39 m2.

Alle woningen zijn verhuurd. De bewoners verhuizen in maart. Bewoners en omwonenden maakten tijdens de aansluitende borrel alvast kennis met elkaar. De komende tijd gaan de nieuwe bewoners samen aan de slag met de inrichting van de gezamenlijke openbare ruimte die tussen de woningen ligt.