Phila Slag & Vlag verbindt muziek en zorg

Sneek - Cliënten van Philadelphia, Talant en JP van den Bent debuteren zaterdag onder de naam Phila Slag & Vlag mee tijdens tijdens de regionale competitie van Color Guard Nederland in Leeuwarden. Vanaf januari oefenden zij elke dinsdagavond in de Schuttersveldhal in Sneek.

Het is voor het eerst dat mensen met een verstandelijke beperking de wedstrijdvloer betreden de Color Guard Nederland competitie. Onder de naam Phila Slag & Vlag vormen meer dan 30 cliënten van lokale zorginstellingen een slagwerkgroep en een dansgroep met vlaggen. De initiatiefnemers hopen dat er bij muziekverenigingen speciale teams van mensen met een beperking worden opgezet.

Initiatiefnemers van Phila Slag & Vlag zijn zorginstelling Philadelphia en Color Guard Nederland (CGN), de organisatie die indoor wedstrijden, opleidingen en clinics voor muziekverenigingen organiseert. Naast cliënten van Philadelphia doen ook cliënten van Talant en JP van den Bent mee. Vanaf januari oefenen zij elke dinsdagavond in een sporthal in Sneek. Het optreden op 10 maart in Leeuwarden vormt een kers op de taart voor de deelnemers. Na hun optreden in Leeuwarden volgt Eindhoven, waar Phila Slag & Vlag op 24 maart optreedt tijdens de landelijke kampioenschappen van Color Guard Nederland.

Ambitie is dat cliënten die nu meedoen, straks lid kunnen worden van een lokale muziekvereniging. Zowel CGN als Philadelphia hoopt dat het initiatief overslaat naar andere regio’s. Zodat er bij muziekverenigingen speciale teams voor mensen met een beperking opgezet worden.

Esther Primowees, directeur Expertise en Onderzoek bij Philadelphia, is vanaf het begin enthousiast over Phila Slag & Vlag. Zij legt uit wat muziek betekent voor mensen met een verstandelijke beperking: ,,Muziek heeft een gunstige uitwerking op zowel het lichaam als het brein. Muziek kan helpen om emoties te uiten, op te wekken of te versterken. En als je samen muziek maakt, kom je makkelijk met elkaar in contact. Zo kan muziek verbinden en sociale interactie stimuleren. Bovendien leidt samen oefenen en toewerken naar een optreden vaak tot zelfwaardering en waardering van anderen. Die positieve ervaringen dragen bij aan een goed zelfbeeld en maakt dat onze cliënten steviger in hun schoenen staan. Het applaus dat hen te wachten staat, zullen ze niet snel vergeten.” 

Jelle Roeper, ambassadeur van CGN en mede-initiator van Phila Slag & Vlag, begeleidt zelf de slagwerkgroep: ,,De effecten van muziek en de passie van de deelnemers zijn indrukwekkend, een plezier om aan mee te werken. CGN wil de maatschappelijke horizon verbreden. Zo kwamen we al snel tot dit fantastische idee. Zonder het enthousiasme en de hulp van de lokale zorgverleners en vrijwilligers was het niet geworden wat het nu is.”

 

 

Philadelphia wil er vanuit een christelijke visie aan bijdragen dat mensen met een verstandelijke beperking gelukkig kunnen zijn en het beste uit zichzelf kunnen halen.