AA: Ervaring, kracht en hoop delen

Sneek - In 2017 ging de AA werkgroep ‘Overstag’ in Sneek van start. De wereldwijde zelfhulpgroep biedt alcoholisten hulp bij het stoppen met drinken. Ingrid en Roel vertellen hun ervaringen aan het Sneeker Nieuwsblad.

,,Ik kan boeken schrijven over mijn drankgebruik”, zegt Ingrid, woonachtig in gemeente De Fryske Marren. ,,Dat ik dronk lag altijd aan anderen, dacht ik. De alcohol kostte me mijn huwelijk, en ik heb mijn kinderen door het drinken acht jaar niet gezien. Ik ben een keer opgenomen geweest, maar ik was er toen nog niet aan toe om te stoppen. Ik hertrouwde met een alcoholist en wilde toen echt graag stoppen met drinken. Via via kwam ik in contact met de AA.”

 

Lacht: ,,Ik dacht dat het een groepje zwervers was. Ongeschoren mannen die onder het genot van een blikje bier bij elkaar kwamen. Maar dat idee weerhield me er toch niet van om niet te gaan. Ik reed dronken in de auto rond, ik viel om de haverklap. Ik moest stoppen, anders ging ik eraan kapot. De eerste keer naar de AA was in Woerden, niet mijn eigen woonplaats. Ik wilde vooral geen bekenden tegenkomen. Bibberend stapte ik over de drempel. Tot mijn verrassing zag ik geen ongeschoren types, maar frisse, fruitige mannen en vrouwen. ‘Gefeliciteerd dat je hier bent’, zeiden ze. Ze vertelden hun verhaal en dat was tegelijkertijd mijn verhaal. Zo herkenbaar.”

 

Het kwartje viel eindelijk bij Ingrid. Ze bekeek haar situatie per 24 uur en was gefocust op niet drinken. Vanaf die eerste avond bij de AA heeft ze geen druppel meer gedronken. ,,En dat is inmiddels al 22 jaar geleden”, vertelt ze.

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.