Open Friese judotitel Gert Rabe

Leeuwarden - Gert Rabe van Judo Poelstra veroverde zaterdag voor de tweede keer de Open Friese judotitel in de Open klasse.

De 25-jarige Gert Rabe maakte hiermee na een afwezigheid van 5 jaar wegens werk en studie in Berlijn een imposante rentree op de Friese tatami. Ruim 3 jaar lang trainde hij met Duitse grootheden in Berlijn, waar hij heel veel van opgestoken heeft.

De open titel strijd waarvoor zich 15 deelnemers hadden aangemeld in de Rengershal in Leeuwarden is het hoogtepunt van het toernooi van Sportschool de Leeuw. Na 3 partijen op rustige en zakelijke manier te hebben gewonnen, viel er in de finale veel te genieten van de manier van judoën van Rabe, die met een zeer fraaie beentechniek de partij besliste. Daarmee heroverde hij de titel die hij in 2013 voor het eerste wist te winnen.

In de categorie tot 15 jaar -46 kilo werd Rabe's clubgenoot Giovanni Vlegels uit Sneek kampioen. Zijn finale eindigde Giovanni (14) met een prachtige lage schouderworp. In de categorie tot 18 jaar was er een verrassende titel voor de IJlster Tomas Postma (15 jaar). In zijn klasse tot 52 kilo stond Tomas eerst achter waarna hij met een schitterende overname de partij toch nog naar zich toe trok.

Sneker Finn van Rooijen werd al poule winnaar in de klasse  jongens tot 12 jaar wat hem een finale opleverde tegen Smit uit Zwaagwesteinde. Nna een redelijk gelijk opgaande strijd maakte Smit een kanteling naar een controle die ongeoorloofd was en werd terecht gediskwalificeerd, waardoor Finn zich Fries kampioen kroonde.

De vijfde titel kwam op naam van Thijmen Schotanus die deze bijzondere titel voor de derde maal op een rij wist te veroveren. In de categorie tot 40 kilo bij de jongens tot 12 jaar wist Thijmen vrij eenvoudig de finale te behalen. Hierin liet hij zeer sterk ne waza zien. Hij pakte zijn opponent in een onwrikbare  houdgreep.

Overige prijswinnaars van Judo Dries Poelstra: Rens v.d. Kooij uit Makkum bij de jongens tot 18 jaar -81 kilo zilver. Zilver voor Stefanie van de Berg meisjes tot 32 kilo.