John van den Heuvel en Rickey Gevers over cybercriminaliteit

Sneek - Misdaadjournalist John van den Heuvel en hacker Rickey Gevers deelden tijdens de ledenavond van Rabobank Sneek-ZWF op maandag 23 april in Theater Sneek hun inzichten over het fenomeen cybercriminaliteit.

Computervredebreuk, datingfraude, grooming en sexting: ze zijn aan de orde van de dag, en worden (nog) relatief licht bestraft. 100% veiligheid bestaat niet, maar door minder naïef en gemakzuchtig te zijn kunnen we de schade wel beperken. 

,,Met onze naïviteit maken we het cybercriminelen makkelijk”, stelt John van den Heuvel: ,,Het is bijzonder dat mensen bij het zien van een zeer aantrekkelijk aanbod in een webwinkel alle remmen loslaten, tot ‘aanschaf’ overgaan en ten prooi vallen aan oplichting. In het algemeen geldt: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook.”

Cybersecurity expert en hacker Rickey Gevers stelt dat het hacken van het systeem mede door een makkelijke wachtwoordkeuze relatief eenvoudig is: ,,Met onze gemakzucht geven we tal van ‘lekken’ prijs. Die gemakzucht is ons eigen. Hoe we ook werken aan ‘awareness’, mensen zullen op linkjes blijven klikken.”

Aan de andere kant is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een DDOS-aanval relatief eenvoudig op te sporen. Gevers: ,,Ook een cybercrimineel laat zijn digitale sporen achter. Een DDOS-aanval kan daardoor binnen een paar dagen worden afgewend. Het is dus allemaal minder dramatisch dan het lijkt.”

Ook op dinsdag 22 mei en woensdag 23 mei delen John van den Heuvel en Rickey Gevers
hun ervaringen opnieuw met Rabobankleden in Theater Sneek. Dinsdag 22 mei is inmiddels volgeboekt. Voor 23 mei zijn nog enkele plaatsen beschikbaar Inschrijven kan via de website rabo.nl/sneek-zwf/ledenavond.