Vrijmetselaars presenteren boek over Baanderstempel

Sneek - De Vrijmetselaars in Sneek presenteren zaterdag in de Doopsgezinde kerk van Sneek het boek 'Het Juweeltje van Sneek' over Baanderstempel. Het wordt uitgegeven vanwege het 200-jarig bestaan van de loge CRPC.

 

De Sneker loges CRPC en CAL om dit bijzondere jubileumjaar groot uit te pakken met verschillende activiteiten. Een van de bijzondere activiteiten is de presentatie van het boek ‘Het Juweeltje van Sneek’, de opvoering van het Rituaal 2068 en muziek van Franz Liszt.

Het voor dit jubileumjaar vervaardigde boek ‘Het Juweeltje van Sneek’ gaat over het markante Logegebouw aan de Looxmagracht met zijn bijzondere ‘Baanderstempel’. Het dagboek van architect Baanders is één van de gebruikte bronnen voor het boek. Het boek wordt tijdens de bijeenkomst gepresenteerd en aangeboden aan burgemeester Magda Berndsen en grootmeester Van Eijk.

Daarnaast wordt het speciaal voor deze gelegenheid geschreven Rituaal  2068 opgevoerd: een rituele inwijding van een leerling-vrijmetselaar zoals die zich over 50 jaar, in 2068, zou kunnen afspelen. Hoe ziet de vrijmetselarij er dán uit? Is de vrijmetselarij in staat om voldoende met ‘met de tijd mee te gaan’? Voor belangstellenden in vrijmetselarij, geeft deze, enigszins ludieke, opvoering een interessante inkijk in de werkwijze van de vrijmetselarij.

Muzikale omlijsting van het programma wordt verzorgd door cellist Derk Stegeman en pianiste Emily Diepeveen. Zij brengen deze middag muziek van componist (en vrijmetselaar) Franz Lizst ten gehore. Lizst werd geboren in 1811 en was een tijdgenoot van de oprichters van CRPC in 1818.

Het programma begint om 13:30 uur (inloop vanaf 13:00 uur) en wordt rond 16:30 uur afgesloten met een hapje en een drankje. Een ieder is van harte welkom het jubileum 200 jaar vrijmetselarij Sneek mee te vieren.

Voor meer informatie zie www.crpc.nl en www.facebook.nl/vrijmetselarijsneek.

 

****

Aanvullende informatie:

 

 

Voor meer informatie en een exemplaar van het boek ‘Het Juweeltje van Sneek’ kunt u contact opnemen met info.loge040@vrijmetselarij.nl

 

Wat is vrijmetselarij?

Vrijmetselarij is een eigentijdse stroming, geworteld in eeuwenlange traditie. De Orde van Vrijmetselaren is een democratische vereniging, waarvan de leden streven naar verdieping van inzicht. Vrijmetselarij is geen godsdienst, ideologie of levensbeschouwing.

De vrijmetselarij gaat uit van ieders recht om zelfstandig te zoeken naar waarheid, kweekt verdraagzaamheid, zoekt op wat mensen verbindt en probeert verdeeldheid weg te nemen. De vrijmetselaar komt in de loge om zichzelf te verbeteren en zodoende bewuster in de samenleving te functioneren.  En zo voor anderen en zichzelf in het dagelijks leven meer te betekenen.