Landmachtdag zaterdag in Sneek

Sneek - Het 44e Pantserinfanteriebataljon uit Havelte presenteert zich zaterdag 26 mei van 10.00 uur tot 16.00 uur tijdens de landmachtdag op het Martiniplein in Sneek.

De landmacht is voor velen als 'het lampje in een kelder, waar je nooit komt'. Heel interessant, maar eigenlijk alleen als je het nodig hebt. Denken ze. Raken mensen echter in gesprek met een militair over taken en ervaringen, klinkt achteraf steevast ,,Tjee, dat wist ik niet. Dat zouden jullie heel Nederland eens moeten vertellen."

Het werk van militairen gaat echt ergens over, maar de gemiddelde Nederlander staat daar zelden bij stil. Dat is ook wel begrijpelijk. Er is zoveel waar je je druk over kunt maken of in verdiepen. Een keer per jaar zetten we daarom als landmacht massaal het dagelijkse werk aan de kant en benaderen we de samenleving actief om eens even stil te staan bij hun krijgsmacht. In 2018 is het de vijfde keer dat we de Landmachtdagen invulling geven door het land in te trekken en ons in elke provincie op een publieke locatie te presenteren met mensen, materieel en activiteiten.

Slechts weinigen weten dat militairen in Nederland dagelijks op meerdere plaatsen hulp bieden aan politie, brandweer, gemeenten, douane en openbaar ministerie in het belang van de veiligheid. Ze weten niet dat de landmacht actief is in meer dan 15 militaire missies, verspreid over de wereld. Dat bij ons (nog maar!) zo'n 17.500 beroepsmilitairen en circa 3.500 reservisten werken.

Dat onze militairen in gebieden werken waar de temperatuur oploopt tot wel 50 graden Celsius en dat ze onder die omstandigheden vanwege het werk bovendien soms 50 kilo aan uitrusting, bescherming en bewapening meetorsen. Ze weten niet dat 'de militair', als enige in Nederland een rechtspositie heeft waarbij de opdracht boven de eigen veiligheid gaat. Wel is er overwegend respect voor de militair, maar op basis van een tamelijk beperkt beeld. Als mensen moeten zeggen wat ze denken dat militairen doen, komt een meerderheid niet veel verder dan 'schieten' en 'overleven in het bos'. 

Tijdens de Landmachtdagen vertellen de militairen over hun taken, hun werk en de diversiteit ervan. Zij willen dan op zoveel mogelijk manieren contact maken met de Nederlandse bevolking, zodat deze zich een mening over de landmacht kan vormen op basis van een actueel beeld. Er zijn voertuigen zoals de CV90 en de Fennek om van dichtbij te bekijken, er is een wervingsstand en er worden zogenaamde sociale patrouilles gelopen. En natuurlijk kunt u een praatje aanknopen met een van de circa 20 militairen die in Sneek zijn.