Derde editie ’Frysk op Riis’ in Rijs

Rijs - Het Fries- en streekfriestalig festival ‘Frysk op Riis’ krijgt definitief een plek op de festival-kalender van Fryslân. Zondag 8 juli is de derde editie en ook dit jaar is de Teatertún in Rijs de sfeervolle locatie waar één en ander plaatsvindt. De tuin gaat om 15.00 uur open en vanaf 15.30 uur zal een groot aantal Friestalige en streekfriestalige groepen en artiesten een optreden verzorgen.

 De definitieve line-up van het festival wordt binnenkort bekend gemaakt. Inmiddels is al wel bekend dat de singer/songwriters Marcel Smit, Piter Wilkens en Gurbe Douwstra een gedeelte uit hun succesvolle liedjesprogramma ‘Frisicana’ zullen brengen. Ook de Bildtse groep the Feetwarmers is van de partij evenals het veelgevraagde duo Grytz & Grize, dat muzikale hulp krijgt van violist Vincent van Dam.

Verdeeld over een hoofdpodium en een kleiner, intiemer podium, ligt dit jaar het accent op muziek van singer/songwriters, in veel gevallen bijgestaan door gastmuzikanten.

Eén van de doelstellingen van het festival is het laten zien hoe bijzonder en rijk de Friese taal en cultuur is. Niet onbelangrijk in een tijd waarin er steeds minder Frysk wordt geschreven, gelezen en gesproken. De artiesten laten bij Frysk op Riis zien, dat het Frysk en de Fryske streektalen zich uitstekend lenen voor het schrijven van pakkende, als ook ontroerende liedjes. De Teatertún is daarnaast de perfecte locatie, waar jong en oud zich kunnen vermaken en zich al gauw ‘thuis’ voelen.