Kunstwerk als sluitstuk in nieuwe raadszaal Bestjoershûs

SNEEK - De raadzaal in het Bestjoershûs aan de Marktstraat in Sneek heeft naast het oude schilderij van Cor Reitsma een tweede kunstwerk gekregen. Een soort moderne tegenhanger gemaakt door Jelle Post.

Naar het ontwerp van J.O.N.G. architecten uit Lemmer is de voormalige SNS-bank aan Marktstraat 1 in Sneek geschikt gemaakt als vergadercentrum voor de gemeente Súdwest-Fryslân. Het pand, inmiddels rijksmonument, is gebouwd in 1864 als gemeentehuis voor Wymbritseradiel met op de eerste verdieping de raadszaal. In 1955 is in die zaal een schilderij van Cor Reitsma aangebracht dat het hooien op het Friese platteland weergeeft. Het kunstwerk had een hedendaagse tegenhanger nodig om de raadszaal, die bij de huidige verbouwing flink is vergroot, weer in evenwicht te krijgen.

De oorspronkelijke raadszaal is veel groter gemaakt door het toenmalige secretariaat en een brede tussengang erbij te betrekken. ,,Wij vonden het belangrijk dat alle verbouwingen in de nieuwe raadszaal zichtbaar bleven”, aldus Kees de Haan, architect bij J.O.N.G. architecten. ,,Daarmee is de geschiedenis van het pand afleesbaar. Zo hebben we bijvoorbeeld het hekje uit 1955, waarachter het publiek moest plaatsnemen, nu ingezet als front voor de perstafel. Het rijk gedecoreerde stucplafond uit 1864 van de raadszaal, en het jaren ’50 plafond van het toenmalige secretariaat worden bijeen gehouden door een hedendaags cirkelvormig akoestisch plafond. We hebben geprobeerd een harmonieus beeld te creëren met elementen uit 1864, 1955 en onze toevoegingen. Deze mix maakt de raadszaal uniek.”

Het nieuwe kunstwerk past naadloos in dit concept. Zowel thematisch als in kleur en sfeer reageert het nieuwe werk op het oude. Het kan omschreven worden als een herinterpretatie van het werk uit de vijftiger jaren met de voor die tijd kenmerkende thematiek en stijl. Kunstenaar Jelle F. Post probeert de tijd van nu te verbeelden via alledaagse zaken als social media, windmolens, industrie en groen dat verdwijnt.

De gemeenteraad vergadert inmiddels in het Bestjoershûs, in de ruimte die er oorspronkelijk voor is gemaakt. Na ruim 150 jaar is de cirkel weer rond.