VVN pakt in SWF praktische verkeersexamens op

SNEEK/BOLSWARD - De nieuw opgerichte VVN afdeling Súdwesthoek heeft in Sneek en Bolsward de praktische verkeersexamens voor basisschoolleerlingen weer opgepakt.

Fietsende kinderen uit de groepen 7 en 8 van diverse scholen in de gemeente Súdwest-Fryslân lieten op routes door Sneek en door Bolsward zien of ze op een veilige manier mee kunnen doen in het verkeer.

Voorafgaand aan het examen werden de fietsen gekeurd en langs de route werd door meerdere ouders en vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland gekeken of de kinderen onder andere goed uitkeken, richting aangaven en niet gingen fietsen in een voetgangersgebied of nog vlug door de rode seinen fietsten bij een spoorwegovergang. De meeste deelnemers slaagden in één keer. Slechts een paar hadden een herexamen nodig om te slagen.

Naast het praktisch verkeersexamen gingen de leerlingen met elkaar in gesprek in de vrachtauto van de chauffeursvereniging Fryslân. Vrijwilligers van deze vereniging hadden zowel in Sneek als in Bolsward een zogenoemde trekker-oplegger-combinatie neergezet. In de oplegger gingen ze met de chauffeur en met elkaar in gesprek aan de hand van korte filmfragmenten. In deze fragmenten wordt bijvoorbeeld goed duidelijk gemaakt hoe groot en gevaarlijk de dode hoek van een vrachtauto is en hoe gevaarlijk het eigenlijk is om zonder verlichting te fietsen of op de fiets te bellen of te appen.

VVN afdeling Súdwest-Fryslân werkt samen met gemeente Súdwest-Fryslân, Rijwielbedrijf Twa Tsjillen, Politie – basisteam A5 en de vrijwilligers van chauffeursvereniging Fryslân.

Het nieuwe bestuur van VVN, dat nog wel wat hulp van vrijwilligers kan gebruiken, heeft een aantal ideeën om in samenspraak met de gemeente Súdwest-Fryslân een impuls te geven aan de praktische verkeersexamens. Daarnaast zullen er nog verschillende andere activiteiten worden georganiseerd. Tijdens de komende ledenvergadering zal de leden om een mandaat worden gevraagd zodat het bestuur voortvarend aan de slag kan gaan om de nieuwe afdeling op de kaart te zetten.