Taaldorp Duits op RSG

SNEEK - De dokterspraktijk, de campingreceptie, het warenhuis met restaurant en/of kledingafdeling en het politiebureau. Leerlingen gingen er langs in het Taaldorp Duits op de RSG in Sneek.

In de setting van een dorp werd van de leerlingen verwacht dat ze zich in de Duitse taal kunnen redden. Ze werden onder anderen beoordeeld op uitspraak en correct taalgebruik.

Naast de docenten Duits van de RSG werden de onderdelen bemand door gasten van buiten de school met een Duitstalige achtergrond en studenten van de opleiding Leraar Duits van NHL/Stenden Hogeschool. Zij leefden zich helemaal in in hun rol van bijvoorbeeld dokter of kledingverkoper.

Ondanks de voorbereidingen tijdens de lessen was de spanning van de gezichten te lezen. Volgens sectievoorzitter Carla van der Heide is dat ook niet zo gek. ,,Leerlingen spreken niet vaak Duits. Engels is veel normaler. Dat zien en horen ze overal. Om Duits te spreken moeten ze echt over een drempel.”

Nadat de leerlingen hun opdrachten hadden volbracht, kwamen de meeste met lachende en opgeluchte gezichten de bovenbouwkantine uit. ,,Ik was heel zenuwachtig , maar het viel erg mee”, was een veel gehoorde reactie op de vraag hoe het ging.

Sneek en omgeving wordt door de Duitse toerist tijdens het watersportseizoen en ook daarbuiten veelvuldig bezocht. Duits is na Russisch de grootste taal binnen Europa. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. De docenten Duits van de RSG willen onder andere met het Taaldorp de leerlingen bewust maken van het belang van de Duitse taal.