Jury bezoekt IJlst voor landelijke groencompetitie

SNEEK - Morgen is een spannende dag voor de gemeente Súdwest-Fryslân. Dan komt de jury van de nationale groencompetitie Entente Florale naar IJlst. In september wordt bekend of IJlst zich ‘groenste stad van Nederland’ mag noemen.

Stichting Entente Florale wil het belang van het groen breed onder de aandacht brengen van overheden, bedrijfsleven en inwoners. Naast Súdwest-Fryslân doen ook de gemeenten Bronckhorst, Voorst, Huizen, Leiderdorp, Wageningen en Edam-Volendam mee.

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft IJlst voorgedragen. IJlst bestaat namelijk 750 jaar, heeft unieke overtuinen, de Stadslaan is opgeknapt en de stad heeft onlangs een prachtige bloemenfontein en een parkje erbij gekregen.

“Benieuwd naar hun suggesties”

Morgen komt er een tienkoppige jury naar IJlst. Naast het groen let de jury onder andere op cultuurhistorie, biodiversiteit, recreatiemogelijkheden en duurzaamheid. Heel breed dus.

’s Ochtends maakt de jury een tocht door IJlst. ,,Het is een mooie kans om te laten zien wat we al hebben bereikt samen met de ‘mienskip’. Kijk bijvoorbeeld naar de Stadslaan en de bloemenfontein. Ik hoop ook tips te krijgen hoe we ons nog meer kunnen profileren als duurzame gemeente”, aldus wethouder Erik Faber.

’s Middags fietst wethouder Mark de Man met de jury door het buitengebied. De Man: ,,Hier kunnen ze het open landschap zelf ervaren. Ik ben benieuwd naar hun suggesties: hoe kunnen we onze gemeente voor inwoners, maar ook voor toeristen nóg aantrekkelijker maken?”

Er is vrijdag gelegenheid voor een interview met juryvoorzitter Corrine Ockhuijsen en wethouder Mark de Man.