Studenten ROC Friese Poort ontwikkelen zelf waterstofauto

SNEEK - Studenten van Mechatronica van ROC Friese Poort, met een vestiging in Sneek, presenteerden gisteren hun waterstofauto.

Zo’n 25 studenten werkten het afgelopen half jaar hard aan de realisatie van het fossielvrije voertuig. Met deskundige begeleiding van Holthausen en Frisian Motors. Het doel: nieuwe, duurzame technieken in de praktijk leren en meedoen aan de Elfwegentocht op 2 en 14 juli. Op 2 juli rijdt de waterstofauto mee met de stoet van Groningen naar Leeuwarden en op 14 juli met de Elfwegentochtparade.

,,Waterstof is de toekomst. En studenten zijn de toekomst. Daarom willen we dat onze studenten nu al kennismaken met deze nieuwe technieken. Ze leren wat een brandstofcel is, maar ook wat de veiligheidseisen en de gevaren zijn’, geeft docent Cor Scholte aan.

De kritische werkzaamheden waarbij veiligheid belangrijk is, vonden plaats bij Holthausen onder begeleiding van ervaren monteurs. Geert Jan Hardenberg van Holthausen is enthousiast over het initiatief van ROC Friese Poort om een waterstofauto te maken. ,,e vinden het leuk om vanuit Holthausen kennis te delen met studenten en ze te leren hoe ze deze kennis kunnen toepassen.” De waterstofunit die de studenten ontwikkelden is flexibel en kan voor meerdere toepassingen ingezet worden.