Orgelconcert Arjen Leistra in Martinikerk

SNEEK - De Schiedamse organist Arjen Leistra geeft maandag 16 juli vanaf 20.00 uur een concert op het orgel van de Martinikerk in Sneek.

Leistra heeft zich de laatste jaren een vaste plaats veroverd in deze concertserie. Met briljant spel en volledige overgave heeft zijn spel hier steeds grote indruk gemaakt.

Arjen Leistra studeerde orgel en kerkmuziek aan de conservatoria in Rotterdam en Den Haag en kon in 1998 zijn studie vervolgen bij Marie-Claire Alain in Parijs. Hij is organist van de Grote kerk in Schiedam en in deze kerk tevens dirigent van het koor “Vocalis Sint Jan” Ook is hij stadsorganist van deze plaats. Hij geeft orgelconcerten door heel Europa en ook in Amerika.

Voor zijn concert in Sneek bedacht Leistra een programma met werken die hier niet vaak hebben geklonken zoals de Chromatische Fantasie und Fuge van Bach, oorspronkelijk voor klavecimbel, maar hier in een bewerking voor orgel van Max Reger.

En dat geldt ook evenzeer voor de Tweede Symphonie (Opus 26) van de technisch zeer hoge eisen stellende Franse componist Marcel Dupré. Deze symfonie met de delen Prélude, Intermezzo en Toccata ontstond in 1929. Tussen deze muzikale steunberen in speelt Leistra werken van Siegrfrid Karg Elert – zijn “Sonatine in a-moll” en twee koralen te weten Rorate Coeli en Attende Domine van de Dupré-leerling Jeanne Demessieux.