Aantal WW-uitkering blijft dalen

SNEEK - Het aantal WW-uitkeringen in Friesland neemt in juni opnieuw fors af. De aanhoudende daling van de WW zorgt op steeds meer plekken voor moeilijk vervulbare vacatures. Werkgevers zoeken naar manieren om vacatures toch vervuld te krijgen en kiezen daarbij vaker voor scholing van werkzoekenden.

Eind juni telde Friesland 11.412 WW-uitkeringen. Dat is 3,4% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in juni af met 914 uitkeringen (-7,4%). In juni daalde de WW vooral in uitzendbureaus, industrie en bouw. Ook de WW in seizoensgevoelige sectoren als landbouw en horeca nam fors af. Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Friesland 26,1% (4.031) minder WW-uitkeringen.

Aanhoudende economische groei en daling van de WW zorgen voor meer openstaande vacatures. Eind eerste kwartaal 2018 stonden in Friesland 5.500 vacatures open, 33% meer dan een jaar geleden. In steeds meer sectoren en beroepen zijn vacatures moeilijk vervulbaar en leiden ze tot personeelstekorten. Waar er een paar jaar geleden vooral tekorten waren in techniek en ICT, ontstaat de krapte nu in diverse richtingen.

Werkgevers in Friesland zoeken vooral vakmensen. Van kraanmachinisten, vrachtwagenchauffeurs, opticiens en klantcontactmedewerkers tot verzorgenden, restaurantkoks en medewerkers bediening in de horeca.

In de techniek is er op alle niveaus een tekort aan personeel. Van operators in de voedingsmiddelenindustrie en monteurs tot werkvoorbereiders en procestechnologen. In sommige richtingen blijft de krapte beperkt tot hbo- en wo-opgeleiden. Zo zoeken werkgevers in het onderwijs docenten techniek en exacte vakken en is er in veel sectoren een tekort aan ICT’ers, zoals programmeurs, ontwerpers en analisten van ICT-systemen.