Duizend kilometer te paard op steppe Mongolië

DEARSUM - Hinke van der Werf uit Dearsum gaat van 5 tot en met 17 augustus meedoen aan de langste en zwaarste paardenrace van de wereld; de Mongol Derby op de Steppe van Mongolië.

De in Groningen wonende Dearsumse veehoudersdochter is een van de 40 deelnemers uit alle windstreken van de wereld die in maximaal tien dagen en met hooguit vijf kilogram bagage te paard een route af gaat leggen van 1000 kilometer. De route is niet uitgezet. De ruiters zullen zelf hun weg moeten vinden van horsestation naar horsestation, waar om de dertig kilometer van paard wordt gewisseld.

Gekkenwerk? Voor de buitenstaander vast en zeker, maar de Van der Werfjes houden wel van een uitdaging. Zo beklom Harmke, een van Hinke’s zussen, een paar jaar terug de Kilimanjaro. Ook Lysbeth en broer Teake Piet gaan schaatsend en (hard)fietsend de sportieve uitdagingen niet uit de weg.

Harmke vergde in de ijle lucht op de top van de Afrikaanse berg overigens te veel van zichzelf en is herstellende van een hersenbeschadiging. Het houdt Hinke niet tegen om het bijzondere avontuur aan te gaan, al zal ze de veiligheid niet uit het oog verliezen. Achterliggende gedachte is zo veel mogelijk geld op te halen voor het goede doel; Artsen zonder grenzen.

De 28-jarige dochter van Janke en Pyt van der Werf is verpleegkundige en medisch socioloog, nu werkzaam op de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is docente en onderzoekster bij de opleiding verpleegkunde. Het paardrijden is haar met de paplepel ingegoten op de ouderlijke boerderij waarbij ze zich ontwikkelde tot met name dressuurrijdster. ,,Maar ik heb ook andere takken van de paardensport mogen proberen zoals endurance in Frankrijk en western (jillaroo) in Australië.”

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.