Reder zoekt dagprijs in Randmeer 1080

SNEEK - ,,Zeilen is vanwege een veelvoud aan in- en externe factoren geen makkelijk spelletje, zeg maar gerust moeilijk. En als het niet goed gaat heb je het helemaal zelf gedaan”. Dat zegt Johan Boomsma, Sneekweekzeiler in Randmeer 1080, samen met zijn broer Ton en soms stapt zoon Jorn aan boord.

Johan Boomsma is van Boomsma Shipping. Kantoorhoudend in Sneek. Jaren aan de Harste, anderhalf jaar terug verhuisd naar de Hegedyk. De Sneker rederij heeft 11 kustvaarders in de vaart op het Europese water. Soms is de rederij actief in verre oorden zoals Nieuwe Zeeland, Fiji of westkust van Amerika.

De meest barre crisistijden zijn achter de rug. ,,Het is niet gemakkelijk geweest. Het enige wat je dan kunt is je stinkende best doen. Het is aardig gelukt. Iedereen roept dat de crisis voorbij is, maar wij merken nog steeds dat het hier en daar nog wel wat schuurt. Maar als het nooit slechter wordt dan nu, hoor je mij niet klagen.”

Van de open zee naar het Sneekermeer. Johan Boomsma (50) begon vrij laat met zeilen. In een Laser. ,,Maar ik was te licht. Met stil weer was het lachen, maar zodra het wat harder ging waaien, was er niks meer aan. Niet dat ik alleen zeil om te winnen hoor, integendeel, maar je wilt wel een beetje redelijk mee kunnen doen.”

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.