Diederick Brandsma (YVI) uit Sneek speelt op festival in Oekraïne

SNEEK - Diederick Brandsma (YVI) komt uit Sneek maar woont tegenwoordig in Zwolle. Hij heeft inmiddels zijn eerste single ‘Hometown’ uitgebracht en mag zaterdag 1 september op het festival Republica FEST in Khmelnytsky in Oekraïne spelen.

Brandsma maakt onderdeel uit van het Transmission project. Een uitwisselingsproject waarbij singer/songwriters uit Nederland en Oekraïne met elkaar muziek gaan maken. Dat wordt gedaan tijdens een reis van Oekraïne terug naar Nederland.

Vanuit de Popfabryk in Leeuwarden is hij geselecteerd voor het project. Hij vertrekt 30 augustus naar Oekraïne en is dan een week later weer terug om het project in Leeuwarden af te sluiten. Hij treedt donderdag 6 september op in MeM Livingroom of Languages en een dag later in de Stadsoase tegenover het station.

,,Het is wel spannend maar ik weet zeker dat ik veel van de reis zal leren. Ik wil vooral leren om mijzelf te blijven en me niet te snel te laten beïnvloeden door iemand anders zijn mening. De muziek die we gaan schrijven, moet natuurlijk ook mijn eigen identiteit bevatten.” Het hele project wordt vastgelegd in een documentaire die in 2019 op NPO 2 wordt uitgezonden.

Begonnen in Sneek

Diederick Brandsma legde zijn muzikale basis in Sneek. ,,Het begon voor mij op Bogerman. Daar ben ik begonnen met drummen en ik was fan van Nirvana. Op gegeven moment draaide mijn muzieksmaak richting Damien Rice. Als liedjes mij raken dan vind ik het mooi. Ik heb meegedaan aan een singer/songwriters competitie in het Bolwerk in Sneek. Die won ik en daardoor mocht ik in het voorprogramma van Douwe Bob staan. In Neushoorn in Leeuwarden heb ik het naprogramma van Blaudzun gedaan. Dat was ontzettend tof.”

Hij heeft onder de naam YVI zijn eerste single ‘Hometown’ uitgebracht. De videoclip van ‘Hometown’ komt op woensdag 29 augustus uit. ,,Het nummer is begonnen met alleen een gitaar en daarna heb ik het uitgewerkt met mijn band en is het geworden wat het nu is. ,,‘Hometown’ gaat over de middelbare schooltijd waar je vrienden voor het leven maakt en samen een identiteit creëert. En dat je elkaar op een gegeven moment uit het oog verliest. Mijn muziek is verhalend, melancholisch, maar toch troostend. Ik wil mensen troosten met mijn muziek. De verhalen gaan vaak over anderen omdat ik het moeilijk vind om over mijzelf te praten. Ik kan veel beter naar anderen luisteren.” Hoe Brandsma naar zijn muziek kijkt past bij zijn droom: mensen raken met zijn muziek. Met de ervaringen die hij opdoet tijdens zijn muzikale reis hoopt hij daar nog beter in te worden.

Tekst: Joshi Kuiper