Onderschat een muffe lucht in huis niet

Aangeboden door: strooming.nl

Je ontkomt er niet aan: af en toe een muffe lucht in huis! Experts zien dat huishoudens vaak kiezen voor het openen van een raam om de geur te doen laten verdwijnen. Het is een goede eerste stap, maar zou niet de laatste moeten zijn.

Achter een muffe lucht in huis kan een ander probleem schuilgaan. Denk bijvoorbeeld aan lekkende gasleiding, rottende organische producten, enzovoorts. Het is belangrijk om een dergelijke mogelijke oorzaak van stank in huis niet te onderschatten. Het kan gevolgen hebben voor je gezondheid en die van je huisgenoten.

Stank in huis kent groot aantal potentiële oorzaken

Een van de lastige zaken aan een muffe lucht in huis, is het feit dat vaak niet direct duidelijk is wat dit veroorzaakt heeft. Naast een gaslek kan het bijvoorbeeld ook om een lekkende waterleiding gaan. Vocht in huis zorgt naast een hogere luchtvochtigheid ook vaak voor schimmel op wanden en het plafond. Dit leidt tot een nare geur. De hoge luchtvochtigheid kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Het verergert bijvoorbeeld reumatische en astmatische klachten.

Oorzaken zowel binnen als buiten woningen zoeken

Om het nog ingewikkelder te maken: de oorzaak van een muffe lucht in huis kan zowel binnen als buiten je woning liggen. Denk aan een geur die binnenkomt via de roosters boven de ramen, stank die vanuit de meterkast lijkt te komen, enzovoorts. Vaak gaat het om een probleem buiten of bijvoorbeeld bij de buren. Zeker in een flat of groot appartementencomplex kan hinder worden ondervonden van de stank in woningen van anderen. Via het ventilatiesysteem en leidingen verspreid de stank zich door het pand.

Stank kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid

Waar een hoge luchtvochtigheid astmatische en reumatische klachten kan verergeren, kent stank in huis andere mogelijke gevolgen voor je gezondheid. Waterstofsulfide, herkenbaar aan de geur van rotte eieren, kent een hoge concentratie zwavel. Een kleine hoeveelheid van deze stof kan al gezondheidsklachten met zich meebrengen. Bij een hoge concentratie kan het zelfs dodelijk zijn! Ook leidt stank in huis vaak tot hoofdpijn. Het laat je minder goed slapen en vermindert je concentratie. Zeker bij het huidige hybride werken is dat bijzonder vervelend. Daarbij wil je niet voortdurend een raam open moet hebben staan in de koude winterperiode.

Organisatie inschakelen voor oplossen stank

Mocht het niet lukken om de oorzaak van een nare, muffe lucht in huis zelf op te sporen, dan kan de hulp van een professionele organisatie wenselijk zijn. Zij beschikken vaak over diverse hulpmiddelen, die het opsporen van de bron van stank vaak relatief eenvoudig maken. Op basis van de gevonden oorzaak kunnen ze je daarnaast adviseren over de aanpak hiervan. Welke stappen moeten worden gezet om stankoverlast in de toekomst te kunnen voorkomen?