Su het ut Weest | Wijde Noorderhorne in 1935

SNEEK In de rubriek Su het ut Weest deze week een van het hoekpand Wijde Noorderhorne en de Kerkgracht, gemaakt rond 1935.

In 1911 werd dit fraaie pand gebouwd door U.A.Faber die zijn smederij verhuisde van de Oude Koemarkt naar deze plek en hier tevens een winkel in haarden, kachels en rijwielen startte. Faber kwam uit een familie van smeden en maakte vanaf het midden van de 19e eeuw ook schaatsen, waarvan hun Friese doorlopers het bekendst zijn.

Het pand stond aan de drukke rijksweg 43 die dwars door Sneek liep en de zijgevel was daardoor uitermate geschikt voor reclameuitingen. Op de gevel een grote reclame van hun eigen product Faber's bekroonde Friesche schaatsen, en daarboven die van E.M.Jaarsma Haarden waarvan Faber tevens dealer was. Deze grote haarden- en brandkastenfabriek was in 1868 opgericht in Sneek, maar mocht van het toenmalige stadsbestuur -dat dit een smerige en vervuilende industrie vond- niet uitbreiden. Daarom verhuisde de farbriek in 1906, net als de fabriek van Louwmans in 1903, en samen met ruim 750 inwoners van Sneek naar Hilversum.

In de jaren zestig werd dit karakteristieke pand helaas gesloopt en vervangen door het huidige destijds moderne pand.

Foto en tekst vereniging Historisch Sneek. Eventuele reacties op suhetutweest@hotmail.com of 0515439698.