Hondenbaasje krijgt voorwaardelijke boete en moet schadevergoeding betalen aan baas doodgebeten herdershond

Een 50-jarige inwoonster van Workum moet de eigenaresse van een doodgebeten herdershond een schadevergoeding van 7500 euro betalen, zo besliste kantonrechter Marcel Wolters donderdag.

De hond van de vrouw uit Workum, van het Italiaanse ras ‘Cane Corso’, heeft de drie jaar oude herder op 12 oktober 2018 doodgebeten. De hond van de vrouw was uit de halsband geglipt en de openbare weg op gerend, waarna hij de herder heeft aangevallen. De vader van de verdachte paste op de hond, hij zou de halsband niet ver genoeg hebben aangetrokken zodat het dier kon ontsnappen.

De vader heeft indertijd een boete van 350 euro gekregen. Het Openbaar Ministerie (OM) had de zaak tegen de eigenaresse aanvankelijk geseponeerd. Tegen die beslissing hadden de eigenaresse van herdershond en haar advocate, niet toevallig de dochter van de vrouw, bezwaar aangetekend bij het gerechtshof via een zogeheten Artikel 12-procedure. Het hof oordeelde dat het OM de vrouw uit Workum alsnog moest vervolgen.

‘Een stukje erkenning’

Moeder en advocate benadrukten dat het hen niet ging om het geld, ze waren uit op „een stukje erkenning”, een bevestiging dat de Workumse ook schuldig was aan de dood van de herder. De advocate stelde dat het hele incident voorkomen had kunnen worden als de vrouw de nodige voorzieningen had getroffen.

Daar was de kantonrechter was het mee eens. Na 2,5 jaar vond de rechter het echter niet meer gepast om aan de vrouw uit Workum een onvoorwaardelijke straf op te leggen.

De boete die de vader had gekregen legde Wolters ook aan de verdachte op, maar dan voorwaardelijk. De rechter wees een schadebedrag van 7000 euro toe aan de eigenares van de herder, plus 500 euro smartengeld. „Met de hoop dat de verzekering bereid is de schade te vergoeden”, aldus Wolters.

Na het incident kreeg de vrouw een brief van de gemeente Súdwest-Fryslân, dat de Cane Corso als gevaarlijk werd aangemerkt en dat er extra gecontroleerd zou worden. Nadien zouden er geen incidenten meer zijn geweest.