Gejuich bij de IJsster: eindelijk weer rondjes draaien

SNEEK Nu de lente begonnen is, maken de leden van schaats- en skeelervereniging De IJsster zich op voor het nieuwe inlineskateseizoen. ,,We hopen de komende periode samen weer het gevoel te krijgen dat bij een vereniging hoort.”

Het was genieten, die ene week in februari dat er volop geschaatst kon worden op buitenijs. ,,Eindelijk weer eens echt schaatsen”, kijkt Janny Postma-Atsma als secretaris van De IJsster terug op alle ijspret. ,,Al had het natuurlijk nog wel een paar weken langer mogen duren, het was fijn om weer eens op natuurijs te staan.”

Maar amper een week later werden de eerste kortebroeken al gespot in het straatbeeld en wisten ze bij De IJsster dat het tijd werd om te focussen op het skeeleren, dat andere onderdeel waar de vereniging zich sterk voor maakt.

,,Normaal gaan we begin april los met het skeeleren, omdat je zonder alle coronabeperkingen nog tot eind maart kunt schaatsen op Thialf.” Maar door de bubbel die daar was gecreëerd voor het internationale schaatswereldje, met EK’s, WK’s en wereldbekerwedstrijden, was de schaatstempel in Heerenveen verboden terrein voor recreatieve schaatsers.

,,Daarom zijn we dit jaar half maart al aan de slag gegaan met de eerste groep skeeleraars, de oudere jeugd met al wat ervaring. En deze week gaan ook de pupillen weer aan de slag.”

Postma-Atsma merkte het al een tijdje; de leden van De IJsster stonden te popelen om weer iets te kunnen doen. ,,Er kwamen regelmatig vragen binnen over wanneer er weer wat kon. Dat snap ik helemaal. Iedereen is het binnen zitten wel beu nu de lente weer begint en het langer licht is. Je wilt gewoon lekker sporten.”

Het geeft de leden bovendien ruimte om weer een beetje groepsgevoel te creëren. ,,We hopen de komende periode samen weer het gevoel te krijgen dat bij een vereniging hoort. We hebben al zo lang niks kunnen doen als club. In september en oktober hebben de senioren, binnen de regels die toen al golden, nog twee, misschien drie keer kunnen trainen en toen was het ineens klaar.” De jeugd mocht nog door tot net voor de kerstvakantie, maar toen ging ook daar een streep door de geplande trainingen en activiteiten. ,,Dat is heel lastig en dat hoor je ook om je heen van andere verenigingen in de omgeving.”

Al is er misschien ook een dun zilveren randje voor De IJsster. Want tijdens de lockdownperiode(s), zeker die in het voorjaar van 2020, groeide de interesse voor skeeleren enorm. ,,Omdat veel andere sporten stil kwamen te liggen, zijn een hoop mensen voor zichzelf een sport gaan zoeken.” Skeeleren was er daar eentje van. De verkoop van materiaal steeg in rap tempo en menig fietspad of asfaltweggetje werd bevolkt door inlineskaters.

Een deel van die nieuwelingen zal de sport omarmen, zo is de verwachting in de skeelerwereld en dan kunnen een paar degelijke trainingen waarschijnlijk geen kwaad.

,,Skeeleren en schaatsen lijkt zeker op elkaar, maar er is ook echt wel verschil in techniek. En natuurlijk zorgt een betere techniek ook voor meer veiligheid”, bepleit Postma-Atsma.

Mede daarom heeft De IJsster kennismakingstrainingen opgezet, zowel voor senioren, junioren als kinderen. ,,We hebben leenmateriaal tot onze beschikking, maar de jongste jeugd kan de beginselen ook zeker prima onder de knie krijgen als ze gebruik maken van speelgoedskeelers. Je hoeft echt niet meteen van alles aan te schaffen. Helmen en beschermers zijn wel verplicht, maar ook die hebben we te leen als daar behoefte aan is.” De proeflessen zijn op maandag, dinsdag en vrijdag (voor tijden zie www.ijsster.nl) op de 300 meter baan op sportpark Schuttersveld in Sneek.

Overigens werkte De IJsster in de winter samen met AV Horror en WV Snits op het gebied van jeugdtrainingen. Een aanpak die van alle kanten goed beviel, niet in de laatste plaats bij de jeugdleden zelf, zo merkte Postma-Atsma ook aan haar eigen zoon. ,,De jeugd was natuurlijk vooral blij dat ze toch iets konden doen, ondanks dat ze niet naar Thialf konden. En het is ook altijd leuk om een keer kennis te maken met een andere sport. Het was voor de jeugd echt een goede manier om die periode door te komen.” Het zou zomaar kunnen dat de samenwerking na de zomer een vervolg krijgt, al hopen ze bij De IJsster dan toch vooral hun vertrouwde winterprogramma te draaien.

,,Het zou funest zijn, vrees ik, als we nog een keer een hele winter niet op ijs kunnen trainen. Nu is de schade nog te overzien en gaan we er de komende weken, maanden aan werken om er toch een mooi zomerseizoen van te maken. Daar zijn we allemaal wel aan toe.”

Niels van Marle.