Cool Súdwest: voor, door en met jongeren (en waarom skaten in een parkeergarage prima kan)

REGIO Een parkeergarage als skatebaan? Kan prima, dacht buurtsportcoach Rik de Vries van Beweegteam Súdwest-Fryslân. En dus druppelen donderdagavond rond zessen verschillende jongeren binnen in de ondergrondse autostalplaats aan het Boschplein in Sneek. Het is een voorbeeld van één van de activiteiten die de club organiseert door de hele gemeente.

,,Schansen mee?”, vraagt De Vries nog, als hij naast zijn bus vol skate-attributen staat. Dat lijkt een overbodige: ,,Tuurlijk!”, is de reactie vanuit de jeugd. Ook belangrijk: een goede speaker voor de muziek en voor de zekerheid heeft de buurtsportcoach nog wat stuntsteps en longboards ingeladen.

De jeugd mag zich iedere donderdagavond twee uren lang uitleven op de laagste verdieping van de parkeergarage aan het Boschplein. De beheerder heeft keurig met linten een aantal plekken afgezet, zodat automobilisten niet toevallig daar hun wagen stallen. In volle vaart zoeven de meest fanatieke deelnemers vanaf de helling -waar zo nu en dan ook gewoon een auto langs moet- naar beneden. Verder komen de schansen goed van pas en is het een mooie ruimte om fijn rond te crossen.

Het skaten is één van de activiteiten die Cool Súdwest door de hele gemeente organiseert. Dit is een vorig jaar opgezet samenwerkingsverband tussen meerdere instanties. Naast het Beweegteam -waar De Vries dus deel van uitmaakt- is ook de nieuwe jongerenwerker Joshua Leemburg aanwezig, verder is medewerking van een cultuurcoach en wordt contact gezocht met scholen, en is er, waar nodig, overleg met de politie en ook zorginstellingen.

,,Het is opgezet om een actieve en zinvolle vrijetijdsbesteding aan de jeugd te bieden”, legt De Vries uit. ,,Het is niet zomaar een project”, zei wethouder Mark de Man ruim een jaar geleden toen de handtekeningen onder de alliantie gezet werden. ,,Het is het begin van een beweging. Het is een verbond van partijen die betrokken zijn bij jongeren. Iedere organisatie draagt vanuit de eigen verantwoordelijk bij om jongeren in Súdwest-Fryslân gelukkig en gezond te laten opgroeien.”

Het is naar voorbeeld van het zogenaamde IJslandse model. In dat land was drank- en drugsgebruik onder jongeren lange tijd problematisch hoog, maar door juist de samenwerking met de jeugd te zoeken is dit sterk verlaagd. Súdwest-Fryslân is de eerste Friese gemeente die dit voorbeeld volgt.

,,We zoeken het contact. We leggen uit wat wij kunnen betekenen, maar luisteren ook naar wat de jongeren zelf willen”, aldus De Vries. Want het is heus geen belerende, vingerwijzende bedoening. Samenwerken lijkt inderdaad het toverwoord. Door activiteiten als het skaten, snijdt het mes aan twee kanten. Zeker in deze tijd: ,,Landelijk is er het beeld van jongeren die te weinig bewegen en te weinig sociale contacten hebben. Dat zorgt ook voor mentale problemen. Hiermee zorgen we ervoor dat de jeugd in beweging is, elkaar ziet en kunnen we er op toezien dat iedereen zich aan de maatregelen houdt.”

De Vries las over een soortgelijk geïmproviseerd skatepark-idee in Heerenveen en beproefde ook in Sneek zijn geluk. ,,Ik dacht: dit willen wij ook. Dit is supergaaf. Ik heb dezelfde dag nog contact gezocht met de gemeente om te kijken wat er mogelijk is.”

Na groen licht -ook van de beheerder- is het nog de kunst om de jongeren te benaderen. Instagram wordt daarbij als digitale reclamezuil ingezet, ook de mond-tot-mond-reclame doet zijn werk. Niet alleen skaters worden bediend, er is meer. Zo is er voetbaltraining in een wijk in Sneek en organiseerde de club al activiteiten als Bumperball, Archery Tag, en een tennis- en een boks-cursus. Ook op cultureel gebied was -en is- er het nodige te kiezen met een online rapcursus, henna-workshops en Street-art-lessen. ,,Het is voor iedereen”, benadrukt De Vries. ,,Niet per se voor ‘hangjeugd’.” Als nieuwste cursus kondigde Cool Súdwest begin deze week een serie drumlessen aan.

Het is door corona echter ook laveren voor de goedwillende jongerenwerkers. Leemburg: ,,Je moet een beroep doen op je creativiteit. In het begin gaat dat moeizaam, maar als je de openingen gaat zien, is er veel wel mogelijk.”

,,Kijken naar wat wel kan, in plaats van wat niet kan”, vult De Vries aan. ,,Maar het is wel een uitdaging”, geeft hij toe. ,,Hoe bereik je de grootste groep? Normaal gebruik je de scholen, maar die wisselwerkingen moeten nog wat op gang komen.”

,,We hebben een behoeftepeiling gedaan onder honderden jongeren op verschillende scholen”, gaat hij terug naar het begin van het proces. ,,Daarna hebben we een plan gemaakt met allerlei activiteiten, maar ook bijvoorbeeld vrijwilligerswerk zit daar in. Dat is nu stil komen te liggen.”

Dat geldt ook voor de Klussendienst, die eveneens door de gemeente is opgezet. ,,De bedoeling daarvan is dat jongeren bij bestaande bedrijven klusjes doen om werkervaring op te doen en hun talent te ontdekken”, legt Leemburg uit.

Ruimte om ieders eigen talent te ontwikkelen noemt ook De Vries als belangrijk punt. Of, kernachtig: ,,Samen leuke dingen doen. Als je samen het belang daarvan inziet, is dat de basis voor verandering in gedrag bij jongeren.”

Die missie lijkt iedere donderdagavond te slagen. Hoelang de parkeergarage nog als skatepark gebruikt wordt, weet De Vries nog niet. ,,De dagen worden weer wat langer”, sorteert hij voorzichtig voor op een mogelijk einde, maar er zijn ideeën te over. Lachend: ,,Dit was vrij ad-hoc opgezet.”

Yme Gietema.