Opluchting bij zwembaden: ‘Het had niet veel langer moeten duren’

SNEEK De zwembaden mogen vanaf 15 maart weer zwemlessen gaan verzorgen en dat zorgt voor grote opluchting bij zwembad It Rak en zwemschool Splash in Sneek. ,,Het had ook niet veel langer moeten duren dan dit.”

Helma Talsma deed maandagavond een klein dansje in de woonkamer en ze wist zeker dat haar zweminstructrices bij hen thuis hetzelfde deden. ,,We zijn echt, écht heel blij dat we weer mogen beginnen met het geven van zwemles. Dat ligt al veel te lang stil”, aldus de eigenaresse van zwemschool Splash.

Bij het personeel van It Rak was de opluchting na de persconferentie ook groot, vertelt locatiemanager Froukje Walta-Mulder. ,,Eindelijk kunnen we weer doen wat we het liefste doen. Dat is zo fijn. We staan al weken te trappelen om weer los te mogen.”

Zwembaden zijn tijdens de coronapandemie door de overheid aangemerkt als binnensport en dat betekende dat voor hen dezelfde regels golden als voor sportscholen en indoor-teamsporten. Talsma: ,,We hebben nog gezocht naar mogelijkheden om toch iets te kunnen doen, bijvoorbeeld door alleen privézwemles te geven, maar er mocht er helemaal niks.”

Talsma en haar team overwogen om op het parkeerterrein een paar grote buitenbaden neer te zetten. ,,Als we in de lente of zomer dicht waren geweest, hadden we dat zeker gedaan. Nu was het toch wel wat te koud voor zoiets.” Maar het tekent hoe groot de drang was om de kinderen weer zwemles te kunnen geven. ,,We hebben niks laten liggen.”

Want het aantal weken zonder zwemles liep steeds verder op en dat is funest voor het zwemniveau van veel kinderen, weet Talsma: ,,Sommige kindjes zullen helemaal geen last hebben, maar er zullen zeker ook kinderen zijn die wel een paar stappen terug moeten doen.”

Zwemles is namelijk ook een kwestie van inslijpen. ,,Het is net als wanneer je net leert fietsen”, aldus Walta-Mulder. ,,Dan vergeet je hoe dingen moeten. Zwemles is een kwestie van inslijpen. Als je dat een tijd niet hebt kunnen doen, ga je dat bij een deel van de kinderen zeker merken als ze straks weer in het water liggen.”

Talsma vult aan: ,,Veel herhalen en zo de techniek inslijpen inderdaad. Dat hebben een hoop kinderen de afgelopen maanden dus niet kunnen doen.”

De komende periode hopen ze bij Splash een stevige inhaalslag te maken door extra lesuren beschikbaar te stellen en nog intensievere begeleiding in het water, met meer instructeurs. ,,We doen alles wat we kunnen om in ieder geval iets terug te winnen.” Bij It Rak is dat anders geregeld. ,,We hebben hier wekelijks 480 kinderen die zwemles hebben. Als die ook nog extra lessen zouden moeten volgen... Dat is bijna niet te doen, zeker niet als je ook kwaliteit wilt leveren.”

Op financieel vlak is de heropening ook prettig, zo simpel is het ook stelt Talsma. ,,Wij krijgen geen subsidies vanuit de overheid omdat we daar niet onder vallen. We hebben het dus al die maanden vanuit onze eigen portemonnee moeten doen.” Tot haar opluchting zag Talsma de afgelopen periode niet of nauwelijks opzeggingen van klanten binnen komen. ,,Die steun is geweldig, daar hebben we echt veel mazzel mee. Mede dankzij onze trouwe klanten kunnen we nu weer snel aan de slag.” Bij It Rak werd het lesgeld wel stilgezet aan het begin van 2021. Walta-Mulder: ,,Ergens was dat spannend, want ook voor ons liepen de kosten natuurlijk door. Natuurlijk, ook bij ons zakte de moed weleens in de schoenen. Maar we hebben het klaargespeeld met zijn allen.”

Daarbij zetten de instructeurs van It Rak zich ook op andere manieren in. Zo werden er wekelijks diverse sportlessen gegeven op de Zwetteschool, eerst bij de noodopvang en ook nu de kinderen weer naar school mogen gaan die lessen (voorlopig) door. ,,Dat geeft ook veel energie aan de groep en dat is mooi om te merken.”

Kinderen die net voor de lockdown op het punt stonden om te gaan afzwemmen voor hun A-, B- of C-diploma zijn het eerst aan de beurt. Talsma: ,,Net voor de lockdown zouden we nog een rondje diplomazwemmen doen. Dat viel helaas weg, dus die kinderen krijgen voorrang.”

Want hoewel het nooit volledige zekerheid geeft, is het ook voor ouders net wat prettiger recreëren als hun kinderen in het bezit zijn van zo’n papiertje. ,,En zeker nu het mooie weer er weer aan komt en we hopelijk toch lekker buiten kunnen zwemmen, is het fijn als je kind zwemveilig is”, weet Talsma. ,,En normaal denk je wel eens als je in zo’n lawaaiig zwembad staat ‘dat het wel een tikje minder mag’, maar wat heb ik die geluiden van een zwembad vol kinderen die plezier hebben gemist”, besluit Walta-Mulder.

Niels van Marle.