Nelleke Linthorst: genieten van het open water

Nelleke Linthorst laat zich iedere zaterdag met veel plezier in het water van De Geau zakken. Niet alleen voor de koudesensatie, maar vooral omdat ze zo geniet van het zwemmen in open water.

Tijdens de week stevige vorst in februari verschenen op social media vele filmpjes van mensen die in badpak even een duik in een wak namen, veelal geïnspireerd door ‘koudegoeroe’ Wim Hof. Maar voor Nelleke Linthorst, Laurens van Walraven en Pier Stilma (beiden uit IJlst) gaat het om meer dan even een koude duik. Het drietal zwemt vanaf de passantenhaven achter museum Houtstad IJlst wekelijks minimaal 500 meter richting Sneek en dan weer terug. ,,De koudebeleving is heerlijk”, zegt Linthorst (43 jaar en wonend in IJsbrechtum) met een lach. ,,Maar dat is eigenlijk niet meer dan een leuke bijkomstigheid voor ons. Ik geniet gewoon enorm van het zwemmen in open water en het gaat ons ook echt om kilometers maken.”

Ze doen het inmiddels al jaren en in de zomer loopt de teller zomaar op naar sessies van 3 kilometer of zelfs nog meer op een dag. ,,Voorgaande jaren stopten we op een gegeven moment wel als het kouder werd, maar dit jaar is het gebleven.” Niet alleen omdat het heel lang maar niet koud wilde worden in Nederland, maar ook doordat de zwembaden door de coronaregels nog altijd dicht zijn. ,,Geloof me; zodra de zwembaden weer open zijn, duik ik er als eerste in. In het zwembad kan ik gewoon het beste aan een mooie, technisch goede slag werken. Dat is ook heel belangrijk. Maar tot die tijd is buitenzwemmen een mooi alternatief en daar stop ik ook zeker niet mee.”

Linthorst draagt tijdens het zwemmen een speciaal wetsuit. ,,Het zit heel strak en is speciaal voor zwemmen gemaakt.” In de winter heeft ze er een mouwloos shirt van neopreen onder, doet ze een wintercap om die haar schouders en nek warm moeten houden en draagt ze watersokken en handschoenen. ,,Je handen warm houden is de grootste uitdaging wat mij betreft. Die zijn soms echt bizar koud, dat is niet leuk meer.” Daarnaast neemt ze altijd haar oranje zwemboei mee. Die zorgt niet alleen voor een stukje veiligheid, maar er kan ook een kleine thermoskan met warme thee in. ,,Verder zorgen we altijd dat we op plekken zwemmen dat we altijd bij de kant de wal op kunnen en blijven we ook bij elkaar.” Tegelijk zijn ze elkaars stok achter de deur, want alleen zwemmen doen ze niet.

Iets meer dan tien jaar geleden kwam Linthorst bij toeval in aanraking met het zwemmen in open water. ,,Ik heb altijd aan zwemmen gedaan, omdat ik het een heerlijke, ontspannen sport vind. Ook wel eens in open water, maar ik ben er echt verknocht aan geraakt nadat ik in 2010 meedeed aan de City Swim in Amsterdam. Dat was een waanzinnige ervaring, ook door de energie die ik er van kreeg. Mooi om op die manier iets voor anderen te doen.”

In 2019 was ze een van de zwemmers die Maarten van der Weijden vergezelde tijdens zijn Zwemelfstedentocht, door in elke stad ook 2 kilometer voor het goede doel af te leggen. ,,Nu wil ik in augustus van Den Helder naar Texel zwemmen, ook weer voor een goed doel, namelijk Spieren voor Spieren.” Over de 5 kilometer van de vaste wal naar het eiland zelf maakt ze zich geen zorgen. ,,Maar in zout water en met golfslag, dat gaat toch weer iets nieuws worden voor me.”

Doneren voor de zwemtocht van Linthorst voor Spieren voor Spieren kan via www.denheldertexel.nl.

Niels van Marle.