Fit blijven met de Lockdown Run

REGIO Fit blijven of worden is altijd al belangrijk geweest, maar met het rondwarende coronavirus kan wat extra fitheid en weerstand op dit moment zeker geen kwaad. Maar hoe doe je dat als bijvoorbeeld de sportscholen dicht zijn en veel andere sporten ook al een tijdje op pauze staan? Fysiowymbrits biedt op afstand, en binnen de regelgeving, een helpende hand met de Lockdown Run. ,,We willen mensen heel graag enthousiast houden voor sporten.”

Hiltsje Fopma en haar collega’s missen de interactie met een deel van hun cliënten op de verschillende locaties in IJlst, Woudsend, Scharnegoutum en Oppenhuizen enorm. ,,De individuele behandelingen en medische training kunnen gelukkig wel doorgaan, maar normaal hebben we dagelijks ook groepen mensen over de vloer die bij ons aan fysiofitness doen, het onder begeleiding sporten om fit te worden of te blijven. Dat beetje gezelligheid mis je toch wel, net als dat stukje persoonlijke coaching door iemand even te sturen en te corrigeren”, aldus Fopma.

Het stukje binding houden is ook een van de redenen dat ze samen met haar collega’s ging nadenken over een alternatief om cliënten toch aan het sporten te houden. ,,In de eerste lockdown, in het voorjaar van 2020, hebben we filmpjes gemaakt met oefeningen die mensen gewoon thuis konden doen. Nu wilden we graag iets anders, iets fris.” 

Lockdown Run

Dat werd de Lockdown Run; een wandeling of hardlooprondje door IJlst, Woudsend, Scharnegoutum of Oppenhuizen, maar met tussendoor op verschillende plaatsen een serie oefeningen die gewoon op straat gedaan kunnen worden. ,,Naast het verbeteren van je conditie werk je op die manier ook lekker aan je kracht.” Die gaat namelijk (ongemerkt) rap achteruit als er een tijd geen aandacht aan gegeven wordt.

De oefeningen kunnen bekeken worden door met de smartphone een QR-code te scannen, waarna een link volgt met foto’s en een instructie van de opdracht. ,,Daar hebben we best nog wat werk van gehad, want we hebben alle foto’s zelf gemaakt, maar het is ook ontzettend leuk om te doen. En gelukkig hadden we met Jeroen Deen, die ook onze website verzorgt, iemand die ons snel op weg hielp”, zegt Fopma. ,,Het mooie van deze werkwijze is ook dat we iedere donderdag heel makkelijk nieuwe oefeningen kunnen toevoegen, zodat mensen iedere keer weer wat anders voorgeschoteld krijgen als ze een rondje maken.”

,,En we mochten natuurlijk ook niet zomaar overal briefjes ophangen of -plakken, dus we hebben contact gezocht met lokale ondernemers en gevraagd of we bijvoorbeeld in de etalage een bordje met een QR-code konden plaatsen. Gelukkig merk je dan heel snel dat iedereen graag meedenkt en -doet.”

Laagdrempelig

Het is laagdrempelig, verwacht Fopma. ,,Iedereen kan het op zijn of haar eigen niveau doen. En natuurlijk is het ook toegankelijk voor mensen die niet bij ons sporten of onder behandeling staan. Iedereen is welkom om het te proberen en ook niet onbelangrijk; het is allemaal gratis. Trek wat sportkleding aan, kijk of er iemand is waarmee je het rondje samen kunt doen of ga lekker alleen, en voel je fit.”

Via social media zag de fysiotherapeute al vlot enthousiaste reacties voorbij komen van mensen die niet verbonden zijn aan Fysiowymbrits. ,,Enthousiaste hardlopers die het leuk vinden om eens wat anders dan anders te doen. Dat werkt ook voor ons alleen maar stimulerend natuurlijk.”

Overigens bleek op hetzelfde moment ook de buurtsportcoach met iets soortgelijks bezig, maar dan in eerste instantie gericht op de jeugd. ,,Dus die kunnen straks ook lekker aan de slag. Ik geniet er alleen maar van dat zulke initiatieven van de grond komen.”

Meer drukte door herstelzorg COVID-19 

Bij Fysiowymbrits is het inmiddels een stuk drukker met mensen die herstellen van een coronabesmetting merkt Fopma. ,,In de eerste golf is deze regio en relatief goed voor weg gekomen en waren er weinig patiënten die moesten herstellen. Nu is het een stuk drukker, helaas. Ook bij mensen die milde klachten hadden, zie je toch vaak al flink wat verlies van conditie en spierkracht. Dat is een kwestie van goed aanvoelen wat iemand aan kan. Ook voor ons is deze aanleiding uiteraard nieuw, maar gelukkig zijn we ervaren met het leveren van herstelzorg en maatwerk.”

De berichten over een toename van het aantal mensen met lichamelijke klachten als gevolg van thuiswerken en daarbij een verkeerde houding aannemen, ervaart Fopma niet. ,,Dat komt ook niet uit de cijfers die wij vanuit onze vakgroep krijgen naar voren. Nek-, schouder- en rugklachten komen altijd veel voor. Maar het is natuurlijk wel goed om alert te zijn op hoe en waar je zit en er voor te zorgen dat je tussen al het werken door ook zorgt voor even wat echte beweging.” 

Niels van Marle.