Plantenjacht in Súdwest: stoepkrijten door het IVN

REGIO Leden van het IVN -voluit: Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid- zochten in de periode tussen Kerst en 3 januari naar bloeiende wilde planten tijdens de Eindejaars Plantenjacht.

Met de resultaten van deze plantenjachten kunnen wetenschappers conclusies trekken over veranderingen in plantengroei en bloei. En dat is weer van belang voor allerlei insecten die het moeten hebben van bloeiende planten.

Deze 7e editie van de jacht op winterbloeiers is uitgebreid met het opschrijven van de naam van de gevonden plant op de stoep. Het stoepkrijten is een initiatief van de Hortus Botanicus uit Leiden om meer aandacht te vragen voor de natuur in stad en dorp.

De meest gevonden planten stonden vorig jaar ook al in de top-10 zo meldt Ruud Oudega van het IVN Súdwesthoeke. De lijst wordt aangevoerd door Madeliefje, Straatgras en Klein Kruiskruid met pal daarachter Vogelmuur, Herderstasje, Paarse Dovenetel, Paardenbloem en Duizendblad. In heel Nederland zijn wel 624 verschillende bloeiende soorten gevonden.

Baukje Miedema uit Mirns, de coördinator van de IVN plantengroep, hoopt dat door het stoepkrijten meer mensen enthousiast worden voor de natuur. ,,Troch de coronamaatregels binne it ôfrûne jier in soad IVN-ekskurzjes net trochgongen en mei dizze Plantejacht op 17 lokaasjes yn Súdwest-Fryslân ha wy mei elkoar wer wat dwaan kinnen. Wy meitsje al plannen om yn ‘e maitiid op deselde wize coronaproof nei stinzeplanten te sjen.”

Ook niet-IVNleden kunnen daaraan meedoen, opgave via IVNsudwesthoeke@outlook.com.