Libertha Overdiep-Prins (101) krijgt verjaardagsvisite in hoogwerker

BALK Libertha Overdiep-Prins uit Balk vierde zondag haar 101e verjaardag. Dat gebeurde op een bijzondere manier. Nu er door corona maar 2 bezoekers bij bewoners van Talma Hiem mogen komen, werd een hoogwerker aangerukt.

Vanuit de hoogte kon de jarige Jet vervolgens met de meeste van haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen praten. Zelf zat ze stevig ingepakt op het balkon. De ontroering die ze voelde door deze geweldige actie van een van haar kleinkinderen (die bij een machineverhuurbedrijf in Dronten werkt) was groot, zo laat haar dochter Trix weten.

Overdiep-Prins werd geboren in Wyckel in 1919 en groeide op in een bakkersgezin met twee broers. Zij was het middelste kind. Vader Hendrik Prins was bakker en ging met paard en wagen te ‘súteljen’ in Wijckel en omgeving.

Overdiep-Prins heeft altijd in Wijckel gewoond tot ze ging trouwen met Gijs Overdiep. Hij had de tropische landbouwschool gevolgd en zou een tijd gaan werken op een rubberplantage. Door oorlogsomstandigheden ging dit echter niet door. Ze verhuisden naar Harderwijk, waar ook hun oudste dochter werd geboren. Door allerlei omstandigheden kwamen ze uiteindelijk in de boekhandel en drogisterij in Balk terecht, waar schoonvader en schoonzuster de scepter zwaaiden. In Balk kreeg het paar nog eens drie dochters. De 101-jarige heeft altijd meegewerkt in de winkel op de van Swinderenstraat 42. In de huishouding had de schoonzuster de leiding.

In de weinige vrije tijd die het paar had, werden de inkopen voor de zaak gedaan. In haar jonge jaren had mevrouw Overdiep-Prins naailessen gevolgd en dat werd ook haar hobby. Als ze niet in de winkel was, zat ze wel achter de naaimachine. Ook handwerken was een hobby die ze graag over wilde dragen aan haar kinderen. Trix: ,,Ik kan me herinneren dat we op de winkelvrije middag thuis mochten komen met vriendinnetjes en zij ons dan leerde borduren.”

Dat ze 101 jaar is geworden is voor haar en haar hele familie een bijzondere mijlpaal. Ze woont al weer meer dan 10 jaar tot groot genoegen in Talma Hiem en haar kamer is haar domein geworden. Haar oudste dochter woont vlakbij en kijkt regelmatig om de hoek. De andere drie dochters wonen verder weg maar het contact is er niet minder warm om

Haar verpleger in Talma Hiem vraagt wel eens hoe ze dat doet zo oud worden. En dan is steevast haar antwoord: ,,Alles waar ‘te’ voor staat vermijden”.

Waar ze altijd een druk leven heeft geleid altijd tussen mensen waarbij ze altijd rekening hield met anderen, vermaakt ze zich nu op haar kamer. Bovendien wordt ze door liefdevolle handen en mensen omringd. Zelfs in deze coronatijd verveelt ze zich niet. Ze puzzelt nog steeds graag, zit graag met een tijdschrift op de bank en vindt TV kijken ook mooi. Verder heeft ze een digitale fotolijst cadeau gekregen waar kinderen op afstand nieuwe foto’s op kunnen zetten.

Vorig jaar vierde ze haar verjaardag nog in de Doopsgezinde kerk in Balk. Dit jaar kon dat niet, maar ze is het oudste lid van de Doopsgezinde gemeente Balk – Woudsend. En alles wat ze op de zondagsschool heeft geleerd, kent ze nog steeds. De dankwoorden, de versjes, de liedjes. Ook de dankbaarheid die haar is bijgebracht door middel van haar geloof is niet veranderd. Onveranderd is ook haar verstandelijke vermogen. Dat is nog net zo scherp als vroeger.