Nieuwe maatregelen: niet verrassend, wel zorgelijk

SNEEK Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge kondigden dinsdagavond een nieuw pakket met strenge coronamaatregelen af om verdere verspreiding van het virus in te dammen.

Een dag eerder was het meeste al uitgelekt, maar sinds gisteravond tien uur zijn ze van kracht. De nieuwe, gedeeltelijke lockdown treft met name de horeca, de amateursport en ook de theaterwereld.

Belangrijkste insteek voor het kabinet is om de mobiliteit en daarmee het aantal contactmomenten van mensen te verlagen.

Directeur Cultuur Kwartier Sneek: ‘Het wordt een complexe puzzel’

,,We worden er wel een beetje verdrietig van”, erkent Wiebren Buma, directeur van Cultuur Kwartier Sneek, waar onder meer Theater Sneek onder valt. Daar wordt het maximumaantal bezoekers teruggeschroefd naar dertig, daar waar ze juist onlangs een ontheffing kregen van de Veiligheidsregio. Zij waren één van de vijf culturele instellingen die zich ‘slechts’ aan de anderhalvemeterregels hoefden te houden. Op die manier konden nog zo’n honderdzestig bezoekers naar binnen. Voor dertig gasten zijn veel voorstellingen niet te draaien. ,,Het heeft zeker gevolgen voor de programmering”, aldus Buma. ,,Het hele seizoen staat toch al op zijn kop. Veel voorstellingen zijn al vanuit het voorjaar doorgeschoven, maar je kunt niet maar blijven schuiven. Het is een hele complexe puzzel.”

Eind deze maand zou Theater Sneek haar 500.000e bezoeker begroeten. ,,Dat gaat ook niet door”, verzucht de directeur. Dat moment zou tevens de feestelijke aftrap worden van de publiekscampagne ‘Word vriend, juist nu’, waarbij het publiek wordt opgeroepen om Theater Sneek en Poppodium Bolwerk te helpen. Door middel van een bescheiden financiële bijdrage per seizoen is het mogelijk om als particulier structureel bij te dragen aan het voortbestaan van de podia. Die campagne gaat door. ,

,,We hopen dat het snel weer beter wordt. We hebben laten zien dat we de gasten veilig en prettig kunnen ontvangen. Dat maakt het extra zuur.”

ONS-voorzitter: ‘Nieuwe tik, maar wel begrip’

Het was geen verrassing meer voor Joan van der Veen, maar desondanks baalde de voorzitter van ONS Sneek flink toen dinsdagavond het nieuwe pakket maatregelen van de overheid naar buiten kwam, waarbij sporten in teamverband aan banden werd gelegd. ,,Dit is wel weer tik die je krijgt. Maar als ONS hebben we ook alle begrip voor de maatregelen, gezien de situatie waarin we nu zitten.”

Van der Veen was tien dagen voorzitter toen de eerste coronagolf de (amateur)sport ook al een keer platlegde. ,,Het zijn uitdagende tijden.” Een kantine die begin oktober voor de tweede keer gesloten werd was al vervelend, dat er nu ook nog eens niet gevoetbald mag worden is helemaal pijnlijk voor een vereniging stelt de preses.

,,Wel gaan we nu snel weer een interne, onderlinge competitie voor de jeugdteams opzetten, zoals we dat in maart ook gedaan hebben. De jeugd heeft de mogelijkheid om te sporten, dus dat moeten ze ook lekker kunnen doen.” De South Park Cup - vernoemd naar het Zuidersportpark, met een knipoog naar de populaire televisieserie - moet spelers en speelsters tot en met 18 jaar afleiding geven. ,,We mixen de teams per leeftijdscategorie en dan kunnen ze los.”

De financiële gevolgen van een dichte kantine zijn nog lastig in te schatten. ,,Maar in de weken dat we wel voetbalden hoorde je overal dat clubs het niet overleven op deze manier. De overheid zal echt moeten bijspringen.”

Eigenaars Onder de Linden: ‘Niet leuk, maar het is niet anders’

Leny Bolhuis en zoon Wicker Wind zijn de eigenaars van restaurant Onder de Linden. Hun deuren moeten de komende periode dicht. Bolhuis:

,,Dit vinden we natuurlijk niet leuk, maar het is niet anders. We hebben de afgelopen maanden veel coronamaatregelen genomen. Toch voelt het niet als onrecht. Als dit de beste manier is om het virus te bestrijden, dan is het zo. We zagen de beslissing al een paar dagen aankomen. Het is dan ook anders dan in het voorjaar. Toen werden we om half zes verrast met de mededeling dat we om zes uur moesten sluiten. Nu wisten we dat het niet goed ging en de sluiting eraan zat te komen."

Wicher: ,,Woensdag wilden we onze nieuwe kaart presenteren. Door de sluiting hebben we iets meer de tijd om de gerechten uit te testen. Dat het bedrijf op 23 oktober 65 jaar in de familie is, kunnen we nu ook helaas niet groots vieren. Maar dat halen we volgend jaar wel in. Natuurlijk is het jammer dat we dicht moeten, maar de volksgezondheid staat voorop. We bekijken het positief. Dat merk ik ook bij andere horecacollega's in de straat. Ik kan wel boos zijn, maar je hebt er gewoon geen invloed op. Toen de bevestiging van de sluiting dinsdag kwam, hebben we dezelfde avond spontaan nog een leuke actie bedacht en op social media gezet. Voor de sluiting woensdag om 22.00 uur konden maximaal dertig gasten bij ons komen genieten van een driegangen verrassingsmenu met een mooie fles wijn. Zij mochten daarna onze keuken gaan leegmaken, zodat er geen voedsel wordt verspild. Met deze 'bonte avond' konden we het jubileum toch een beetje vieren. In no-time was het volgeboekt. We gaan nu eerst even een weekend goed nadenken en een plan maken voor de komende tijd."